Kırşehir Express Gazetesi

BEN BİR AĞAÇ MIYIM YOKSA AĞAÇ BİR BEN Mİ?

BEN BİR AĞAÇ MIYIM YOKSA AĞAÇ BİR BEN Mİ?
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
22 Mart 2021 - 19:35

Ağaç! Kökleri ile toprağı saran, gövdesi ile gösteriş yapan, dallarıyla hayvanlara ev sahipliği, yapraklarıyla gölge veren, çiçekleri ile huzur saçan, meyveleri ile besin olan nadide bir bitki.

Yaşamı da anlatmaz mı bize? Şöyle bir süzüversek topraktan dallara dallardan meyveye, suya doymuşluğundan susuzluğuna… Miniciksin dünyaya geldiğinde tıpkı bir ağacın tohumu gibi, besler seni annen tıpkı toprağın tohumu beslediği gibi. Yeni yürümeye başlayan meraklı bir bebek oluverirsin tıpkı topraktan başını çıkaran bir filiz gibi. Korunmaya, beslenmeye, ilgiye ihtiyacın vardır küçük bir çocukken tıpkı bir fide gibi.  Bu korumanın, beslenmenin, ilginin fazlası da azı da geleceğine yön verir tıpkı rüzgâra karşı koyamayıp kırılan bir fidan gibi ya da gövdesi ile ben de varım derken, kökleri ile sıkı sıkı toprağı saran fidan gibi.Ve büyürsün, çocukların olur tıpkı dalları kökleriyle eş, meyve veren, canlılara ev sahipliği yapan bir ağaç gibi!  Nâzım’ın da dediği gibi bazen tek ve hür olursun bazen ise orman gibi kardeşçesine. Bazen uzundur hayat bazen ise kısa ama sonu hep ölümdür, kurumaktır.  Kuruyan her ağaç ya toprağa karışır gübre olur cansız bile olsa can verir toprağa ya da bir eşya olur hizmet verir insanoğluna tıpkı hayatını dolu yaşayan, dolu yaşayabilmek için kendini geliştiren, kendini geliştirirken de topluma yön veren, insanlığa faydası dokunan, ölümünden sonra bile anılan insanlar gibi.

Ağaç yaşamsa eğer kıymetini bilmeli, kıymet bilen çocuklar yetiştirmeliyiz.  Bir ağacın yanından geçerken düşlere dalabiliyorsa bir çocuk, gövdesine tırmanıp yaprakların arasından ufka bakabiliyorsa, üzerinde gezinen karıncaları ilgi ile seyredebiliyorsa, gölgesinde oturup derin bir nefes alabiliyorsa, “Eyvah! Susuz mu kaldı ki?” diyebiliyorsa, bu sene nereye bir ağaç dikeceğini tasarlayabiliyorsa, küçük bir kâğıt parçasını dahi çöpe atmayıp geri dönüştürme gayreti sergiliyorsa ve her ağaç bilinçsizce kesildiğinde içi sızlıyorsa olmuş demektir. O da bir ağaç sever, yaşam sever olmuş demektir.  Ağaca değer vermek yaşama değer vermektir.

Ağacı ve insanı seven kıymet bilen evlatlar yetiştirebilmek umuduyla…

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.