Kırşehir Express Gazetesi

ÇOCUKLARINIZIN SİZE İTİBAR ETMESİNİ Mİ İSTİYORSUNUZ

ÇOCUKLARINIZIN SİZE İTİBAR ETMESİNİ Mİ İSTİYORSUNUZ
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
10 Kasım 2020 - 9:50

İnsanların davranışları sizi etkiler mi? Biraz düşünün, çevrenizdeki insanları olduğu gibi mi kabul ediyorsunuz yoksa size karşı olan davranışlarına göre mi? Size iyi davrananlarla çok iyi kötü davrananlarla kötü müsünüz?

Peki, ya çocuklarınız? Onlara da size davrandığı gibi mi davranıyorsunuz?  Size şirinlik yaptığında, söz dinlediğinde, gürültü yapmadığında seviyor; şımarıklık yaptığında, olamayacak şeyleri illa alalım diye tutturduğunda sevmiyor musunuz?

Bu biraz farklı değil mi?  Çocuklarımızı herkesle bir tutamayız elbette! Bir tutmayız ama bize itibar etmesini isteriz. Etmediklerinde de bazen belli ederek bazen belli etmeden sinirlenir, kırılırız ama düşünmeyiz ki bu işler karşılıklı.

Saygı görme, değerli olma durumuna bizler itibar diyoruz. İtibar ve bir de yanında otorite olunca çocuklarımızdan beklediğimiz en büyük ikili oluyor. Onların gözünde itibarımızı ve otoritemizi kaybetmek istemeyiz ama kızmaktan başka da bir çaba içine girmeyiz.

İsteklerimizin yapılmadığında kızmak, söylenmek ve hatta fiziksel şiddet uygulamak yapılabilecek en kolay işler. Çünkü bizler istenmeyen davranışı yok etmek için hep geçici ve biraz da zayıf kişilik göstergesi yolları seçeriz. Zor olan, istenmeyen davranışa o anda geçici tepki vermek değil, davranışın nedenini öğrenip onu çözmeye çalışmaktır. Ama bu zaman alacağı için pek çok yetişkin bu davranışı çözmek için uğraşmaz.

Öyle ise fazla zamanını almadan birkaç tüyo vereyim.  Çocuğunuzun gözünde itibarınızı ve otoritenizi kaybetmemek için;

-Ona bağırmayın, yüksek ses tonu ile konuşmayın.

-Söylenmeyin.

-İsteklerinizi nedenleri ile birlikte onun anlayacağı kelimelerle açıklayın.

-Onunla sohbet etmekten kaçınmayın.

-Fikirlerini önemseyin ve önemsediğinizi bakışlarınızla, sözlerinizle, davranışlarınızla hissettirin.

-Koyduğunuz kuralları birlikte koyun ve bu kuralların nedeni ile sonuçlarını da açıklayın. Kurallarınız az ve öz olsun. Kurallara uymayı siz de ihmal etmeyin. Yetişkin olmanız kuralları bozacağınız anlamına gelmez. Kurallardan taviz vermeyin.

-Hakaret etmeyin, gereksiz de pohpohlamayın.

-Onu anlamaya çalışın.

-Ve en önemlisi siz de ona saygı gösterin.

-Unutmayalım ki çocuklarımızı yetiştirirken farkında olmadan ayna görevi üstleniyoruz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.