Kırşehir Express Gazetesi

DAVA

DAVA
Halil Durukafa( halildurukafa@kirsehirexpressgazetesi.com )
29 Mart 2021 - 12:37

“Dava” kelimesi aklıma ilk mahkemeleri getiriyor. Sizin aklına ilk neyi getiriyor? Mesela Google arama motorunun aklına da mahkemeler geliyor. Google Görselleri tıklayınca da adaleti temsil eden semboller geliyor. Türk Dil Kurumu sözlüğünde de ilk anlam “yargı organına başvurma “ olarak tanımlanıyor.

Fakat Türk Dil Kurumuna göre “dava” isminin birkaç tanımı daha var. Mesela, “Sorun” yerine, bir sonuca bağlanması gereken durum, mesele, problem anlamında. Mesela, “Sav” yerine, İleri sürülerek savunulan düşünce, iddia anlamında. Mesela “ülkü” yerine, Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal anlamında. Bir de “sevgili” yerine, sevilen ve âşık olunan kimse, yavuklu, dost, yâr, canan anlamında kullanılabiliyor. Türk Dil Kurumunun dışında yazıya alınamayacak sokak anlamları da var ki onlardan bahsetmiyorum.

Ne kadar zengin bir dilimiz var değil mi? Dört harfle neler neler anlatabiliyorsunuz. Gerçekten müthiş… Mesela “Senin dava da güzelmiş…” Cümlesiyle omuzlarda da taşınabilirsiniz. Dayak da yiyebilirsiniz.

Yargı organına başvurma, Sorun, İddia, ülkü ve sevgili…

Öyle ki bu kadar geniş bir anlam yelpazesinin içinde bir ortak nokta da yok değil. Göreceli olarak biri hariç olmak üzere tüm anlamları çok uzun sürüyor. Örneğin, çoğu zaman insanlar sorunlarını zamana bırakıp üstünü körleyerek erteliyorlar. Öyle düşünceler var ki anlayabilmek, anlatabilmek için dernekler, vakıflar kuruluyor. Mesela kimi bin yıllık ülküden, kimi yüz yıllık ülküden bahsediyor. “Bu dava…” diyerek başlayan uzun nutukları kim inkâr edebilir. En önemlisi de uzun süren mahkemeler… Örneğin 2013 yılında yani açılım günlerinde ki bu önemli bir ayrıntı. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Yönetmeliği’nde bir değişiklik yapılarak ilkokullarımızda okutulan “Öğrenci Andı” kaldırıldı. 2018’de Danıştay, “Öğrenci Andı”nın yeniden okutulmasına karar verdi. Ancak MEB, bu kararı temyize götürdü. Aradan 3 yıl daha geçti. 2021 yılında, geçtiğimiz günlerde, Danıştay, “Öğrenci Andı”nın ilkokullarda okutulmasını yasakladı. Davayı nihayete erdirdi… Sekiz yıl! Koskoca sekiz yıl be kardeşim. Nedir yani! Hadi bir vatandaş olarak benim davam 11 yıl sürsün de geleceğimizin teminatı olan milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren bu konudaki davanın koskoca sekiz sene sürmesine ne demeli!?

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.