Kırşehir Express Gazetesi

DOĞANIN ÖZÜ

DOĞANIN ÖZÜ
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
21 Aralık 2020 - 13:11

Her kötülükte bir iyilik gizliymiş ya işte pandeminin de en sevdiğim tarafı eğitimlerin evimize gelmesi oldu. Eskiden zaman bulamayıp ya da zaman olsa da para ayıramadığımız şehir dışındaki eğitimler bir tıkla evimize gelir oldu.

Geçtiğimiz günlerde yine bir tıkla evime gelen bir eğitimde yeni bir kelime girdi literatürüme. Biyomimikri!

“Biyo” Latince de yaşam demekmiş, “mimikri” ise taklit. Yani yaşamın taklidi ya da doğanın taklidi diyebiliriz benim için yeni olan bu kavrama.

Eğitim sonrası birkaç tık daha yaptım ve neymiş bu yeni kavram biraz araştırdım. Meğer 1997’den beri bilinen bir şeymiş ama benim bunu keşfetmem biraz geç olmuş tabii.

Bu konu hakkında bilgi sahibi olunca Dinekbağ’daki kış hazırlıkları geldi bir an gözümün önüne.  Bahçe temiz görünsün diye annem gazelleri süpürme telaşında olur ve annem bu telaşı yaşarken nedense babam pek oralı olmazdı. Babamdan yıllar sonra beklenen açıklama geldi:  “Ya hu onlar doğal gübre, toplamayın.” Sonra çürümüş elmalar, ayvalar geldi gözümün önüne. Çürük ne var ne yok bizim bahçede saçılmış toprağa, ağabeyim de ha gayret atıyor toprakların üzerine.

Gözümün önünden geçen bu sahneler sonrası anladım ki babam da bu kavramı, biyomimikriyi biliyormuş! Doğa, ürününü yine doğaya vererek verimi artırıyor. Yani çöp gibi algılanan doğal ürünler aslında çöp değildir.  Doğa öyle müthiş bir geri dönüşüm ortamı ki hiçbir şeyi ziyan etmiyor. Yaprak dökülüyor, parçalanıp ufalanıp yine toprağa karışıyor, sebzeler, meyveler çürük bile olsa doğa onları doğal gübre haline getiriyor. Peki, ne için? Varlığını en iyi şekilde devam ettirebilmek için.

Peki ya yapay olanlar? Yapay atıklara ne olacak? İnsanlığın en büyük sorunu olsa gerek bu! Kimi farkında kimi değil. Kimi önlemlerini almış kiminin umurunda bile değil.

Biyomimikri bu kadarla sınırlı değilmiş elbette.  İnsanoğlu doğayı taklit ederek neler neler yapmış. Yalıçapkını kuşunun gagasını örnek alarak hızlı trenleri, yusufçuk böceğinin kanatlarından helikopteri, yunus balığının burnundan concorde uçaklarını, yarasalardan radar cihazlarını, dulavratotundan cırt cırt bantlarını ve liste uzar gider.

Değişmekte ve zarar görmekte olan dünyaya yön verecek çocuklarımızı yetiştirirken test çözmekten daha yararlı bir bilgi olsa gerek biyomimikri!

Çocuklarımızı doğanın mucizeleri ile donatmalı ve onlardan ilham almalarına rehber olmalıyız, başka kurtuluş yok!

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.