Kırşehir Express Gazetesi

MİLLETVEKİLİ İLHAN’DAN SERT ELEŞTİRİ

MİLLETVEKİLİ İLHAN’DAN SERT ELEŞTİRİ
23 Mart 2021 - 13:39

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan sağlık emekçilerinin özlük haklarında iyileştirmeye hala gidilmemesini gündeme getirerek hükumeti eleştirdi.

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, daha önce de açıklamalarda bulunduğu ve dile getirdiği sağlık çalışanlarının özlük hakları konusunu hali hazırda bir düzenlemeye gidilmemesinden ötürü tekrar gündeme getirdi ve hükumete eleştirilerde bulundu.

Milletvekili İlhan, iktidarın Covid gibi bir salgın varken başta sağlık, gıda tedariki ve eğitim sorunları ortada dururken sanki hiçbir şey yokmuş gibi beton sermayesine hizmet edecek hazine garantisi kapsamına alınan mega projeler ile uğraşmakta olduğunu ve tüm enerjisini bu yönde kullanarak can hıraş onlara kaynak bulmaya çalıştığını belirtti. Milletvekili İlhan sağlık olmadan hiçbir şey olmayacağı gerçeğini pandeminin gözler önüne serdiğini ifade ederek sağlık çalışanlarının da bu süreçte hem yorulduğuna hem de maddi manevi yıprandığına dikkat çekti.

“TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN ÇABALAYAN SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN PANDEMİ SÜRECİNİN DE YARATTIĞI İŞ YOĞUNLUĞUNDA MADDİ VE MANEVİ YIPRANMA HAKLARI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ!”

Milletvekili İlhan, her türlü zorlu koşullar altında ve hali hazırda iş yoğunluğu yüksek olan bir mesleği icra eden sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde artan iş yoğunluğunun maddi ve manevi olarak yarattığı yıpranma haklarının görmezden gelinemeyeceği açıklamasında bulunarak şunları söyledi:

“Sağlık çalışanlarımız, izin, istifa ve emeklilik yasağına rağmen canları pahasına görev yapmasına karşın, özlük haklarında hiçbir iyileştirme yapılmamış, ek ödemeler de emeklerini karşılamaktan çok uzak kalmıştır. İktidar sağlık emekçilerinin haklı taleplerini karşılamamakta ve kendilerine verdiği sözleri tutamamaktadır. Bunu geçen hafta sağlık Bakanı da sendikacılarla görüşmesinde itiraf etti. Özellikle pandemi sürecinde iş yükü oldukça artan, korumasız ve korunaksız ortamlarda büyük risk altında ve kendi yaşamlarını feda etme pahasına toplum sağlığı için emek veren sağlık personelinin taleplerinin görmezden gelinmesi ve verilen sözlerin havada kalması ne yazık ki bir zulme dönüşmüştür. 3600 ek gösterge, döner sermayelerde yaşanan adaletsizlikler, döner sermayenin maaşa yansıtılmaması, yıpranmanın ve çalışma koşullarının bir türlü düzene sokulamaması, maaşlarının yoksulluk sınırı düzeyine gerilemesi vb. özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda  düzenlemeler hâlâ yapılmış değildir.”

“KDK’NIN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN TAVSİYE KARARI BİLE HÜKUMET TARAFINDAN ÖNEMSENMEMİŞTİR.”

Milletvekili İlhan, KDK’nın Covid döneminde sağlık çalışanlarının desteklenmesine yönelik bir garip tavsiye kararının bile Hükumetçe dikkate alınmadığına vurgu yaparak açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Bakınız, iki yıldır ülke olarak sağlık emekçilerinin hayatlarını ortaya koyarak yaptıkları fedakarlıkları anlatıyoruz. Bu güzel ancak kimse enflasyon karşısında eriyen maaşlar sonucu yoksulluk sınırında yaşam sürdürmek zorunda kalan sağlık emekçilerinin durumundan söz etmiyor. Sayın Bakan, 2 bin lira ek döner sermaye alan (hekim hariç) sağlık çalışanlarının olduğunu göğsünü gere gere belli aralıklarla ifade etmekte. Peki neden bu rakamı alan sağlık çalışanlarının oranının %3’ü bile bulmadığını anlatmamaktadır. Bu tip algı mühendislikleri ile var olan durumu kamuoyuna farklı aksettirmeye çalışmak inanın beyhude bir çabadır. Ücret adaletsizliği sorununun temelinde “adil olmayan döner sermaye sistemi” yatmaktadır. Bu travmatik sistem nedeniyle aynı tarihte ve aynı statüde işe başlayıp da aynı işi yapan hekim dışı sağlık çalışanları arasında önemli farklılıklar mevcuttur.”

“EMEĞİN KIYASLANMASI VE FARKLI ŞEKİLDE LANSE EDİLMESİ HAK KAVRAMI İLE AÇIKLANAMAZ.”

Milletvekili İlhan, emeği, alın terini kıyaslamanın ve farklı şekilde paylaşıma tâbi ettirmenin hak kavramı ile açıklanabilir bir şey olmadığını sözlerine ekleyerek “böyle bir sistem düşünülebilir mi?” sorusunu sordu ve çalışanların moral, motivasyonunu dolayısıyla da çalışma barışı olmak üzere pek çok sorunu ortaya çıkaran bu sistemin mutlaka eşitliği ve verilen emeğin karşılığını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi ve şunları kaydetti:

“Hükumete sesleniyorum; sağlık çalışanları ertelenen vaatler ve alkıştan fazlasını hak ediyorlar. Maaşlara en az bin lira seyyanen zam başta olmak üzere kangrene dönmüş döner sermaye adaletsizliği ve diğer özlük haklarının iyileştirilmesi hususunda ivedilikle harekete geçilmelidir.”

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.