Kırşehir Express Gazetesi

SÜKÛTU ALTIN EDİNEN ÇOCUKLAR

SÜKÛTU ALTIN EDİNEN ÇOCUKLAR
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
25 Ocak 2021 - 13:24

Söz sükût ise gümüş altın mıdır?

Peki ya da sessizlik, huzur mudur?

İletişimin en önemli kaynağı konuşmak ise konuşmamak ya da konuşamamak nasıl olur da insana huzur verebilir?

İnsanoğlu yüz yıllardır iletişim ile yoğrulmuş. Kimi iletişimi konuşmakla sağlamış, kimi yazmakla, kimi bakışmakla… Gün gelmiş ki iletişim kurmak onu strese sokmuş ve de gün gelmiş ki iletişim kuramamak onu strese sokmuş. Hal böyle olunca da kapatmış kendini insanoğlu!Sükût her iki neden için de altın olmuş.

Geçtiğimiz günlerde bir çocuk tanıdım, sükûtu kendine altın edinmiş. “Merhaba” diyorum, bakıyor kaçamak kaçamak, adımı söylüyorum ve elimi uzatıyorum, o da adını söyler belki diye ama o bakmakla yetiniyor. Gün boyu görmezden geliyorum davranışlarını ama içim içimi kemiriyor. Yanına çocuklar gidiyor konuşmuyor, oynamak istiyorlar konuşmuyor. Nihayet annesini görünce konuşmaya başlıyor bizden gizli gizli.  Utangaçtır belki, fıtratı mı böyle yoksa aile baskısı mı var ki yoksa başka bir şey mi? Aklımda sorularla gün bitiyor.

Sonradan öğreniyorum ki çocuğun hiçbir gelişimsel ya da fiziksel sorunu yokmuş konuşmamak için. Sorunu selektif mutizmmiş. İsteyerek konuşmuyormuş yani!

Mutizm, yetişkinlerde görülebildiği gibi çocuklarda da görülebilen bir konuş(a)mama durumu. Çocuklarda görüldüğünde selektif mutizm adını alıyor ve uygun gözlem ve tedavi ile ortadan kalkabiliyor.

Selektif mutizm görülen çocuklar, okulda ya da çeşitli sosyal ortamlarda konuşmayı reddetmesine karşın kendilerini rahat ve güven içinde hissettikleri ortamlarda konuşabiliyorlar. Bu konuş(a)mama durumunu tek bir nedene bağlamak yanlış olur. Çocuğun yaşadığı travmatik durumlar(ölüm, istismar, şiddet), ortam değişiklikleri, aşırı korumacı ya da aşırı baskıcı aile tutumları, göç gibi nedenler bu durumu tetikleyebilmektedir.

Eğer çocuğunuzda ya da yakın çevrenizde böyle bir durum gözlüyorsanız, önce sakin kalıp durumun üstüne gittiğinizi çocuğa hissettirmemeli ve bu konuda yetkin bir uzmana başvurmalı ya da başvurması için aileyi yönlendirebilirsiniz. Çünkü bu, doğru teşhis ve yardımlarla düzelebilecek bir problemdir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.