Kırşehir Express Gazetesi

TÜRKİYE EDEBİYAT HARİTASI YAYINLANDI

TÜRKİYE EDEBİYAT HARİTASI YAYINLANDI
18 Mart 2021 - 13:17

TÜRKİYE EDEBİYAT HARİTASI E-KİTAP FORMATINDA YAYINLANDI

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Edebiyat Haritası” adlı kitabın “Kırşehir” bölümünde gazetemiz (Kırşehir Express) genel yayın yönetmeni Soner Demirbaş da Âşıkpaşa, Şinasi Gündoğdu, Hasan Kıyafet, Uğur Mumcu, Hüseyin Su ve Cahit Obruk gibi isimlerle birlikte yer alıyor.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye Edebiyat Haritası” adlı e-kitap yayınlandı.

Aylık Edebiyat ve Kültür Dergisi Varlık’ın merhum genel yayın yönetmeni şair Enver Ercan’ın sağlığı döneminde editörlüğünü yaptığı Türkiye Edebiyat Haritası adlı e-kitapta 81 ilde doğmuş şair ve yazarlar yer alıyorken şehirlerin kültür sanat hayatına dair bilgiler yer alıyor.

Türkiye Edebiyat Haritası adlı e-kitap https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/44364,turkiyeedebiyatharitasipdf.pdf?0 adresinden indirilip okunabiliyor.

Kitabın “Kırşehir” bölümünde gazetemiz (Kırşehir Express) genel yayın yönetmeni Soner Demirbaş da Âşıkpaşa, Şinasi Gündoğdu, Hasan Kıyafet, Uğur Mumcu, Hüseyin Su ve Cahit Obruk gibi isimlerle birlikte yer alıyor.

1064 sayfalık kitabın editörü Enver Ercan “Sunuş” yazısında şunları ifade etmiş:

“Türkiye Edebiyat Haritası” illerin edebiyata ilişkin birikimini, görünümünü bir bütün içinde vermeyi amaçlayan bir kitap. Kitabı hazırlarken amacımız sırasında 81 ilde doğmuş yazar ve şairler kimler; hangi edebiyatçılarımızın adları cadde, sokak, okul, parka verilmiş; kimlere ait türbe, anıt, heykel, büst var; ilde faaliyette olan edebiyat kuruluşu, çıkmakta olan edebiyat dergileri, verilen ödüller hangileri; yapılmakta olan edebiyat etkinlikleri neler; özellikle edebiyat etkinliklerine yer veren kültür merkezleri ve kütüphaneler nerelerde vb soruların yanıtlarını bulmaktı.

Araştırma sırasında, alan çalışması yaparken valilik ve belediye başkanlıklarından, özel kuruluşlardan, ili iyi tanıyan, o ilde ikamet eden yazarlardan, edebiyat dergisi yöneticilerinden, yerel basın kuruluşlarından yararlandık.

Kitapta her bolumun sonuna o ilden söz eden edebiyat metinleri ekledik. Kitabın sonuna ise yurt dışında doğmuş ama edebiyatımıza değerli katkılarda bulunmuş yazar ve şairler bölümüne yer verdik.

Yöntem konusunda da bilgi vermek isterim: Türkiye, edebiyat ve edebiyatçı bakımında oldukça verimli bir ülke. En küçük ilimizde bile yazdıkları dergilerde yayımlanan, hatta kitap çıkarmış birçok kişi var. Edebiyat kuruluşlarının toplam üye sayısı 5-6 bini buluyor. Bu nedenle, edebiyat sözlük ve ansiklopedilerinde yer alan, kendilerini edebiyat dünyasında kanıtlamış isimler dışına, gerekmedikçe çıkmadık.

Edebiyat kuruluşları, dergiler ve ödüller konusunda ise, faaliyetini sürdüren kuruluşlar, yayımlanmakta olan dergiler ve verilmekte olan ödüllerle sınırladık çalışmamızı. Geriye donuk bir çalışma yaptığımızda, hem kitabın sınırlarını epeyce aşacak, hem de sağlıklı bilgilere ulaşma konusunda yetersiz kalabilecektik. Etkinlikler konusunda da aynı tutumla hareket ettik.

Böyle bir çalışma ilk kez yapıldı, kuşkusuz eksikleri var. Yazarlarımız ve edebiyatseverlerin katkılarıyla elbette daha yetkin hale getireceğimize inanıyoruz. Ekleme, bilgilendirme, düzeltmelerinizi ve elinizdeki görsel malzemeyi gönderebilirseniz sevinirim.

Bu kitabı hazırlama olanağı sağlayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne, birlikte çalıştığım Sennur Sezer, Adnan Özyalcıner, Gülce Başer, Melike Belkıs Aydın, Gözde Eldemir, Aysun Bayraktar, Çağıl Ener, Gonca Özmen, Arın Kundakçı, Saime Akat, Mehmet Erte, Reyhan Koçyiğit ve Asuman Susam’a; çektikleri fotoğrafları kitapta kullanmamıza izin veren Mahmut Turgut ve bütün fotoğraf sanatçısı dostlarımıza ve illerden bize destek veren kamu ve özel kuruluşlara, şair ve yazarlara bir kez de huzurunuzda teşekkür ederim.”

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.