Kırşehir Express Gazetesi

KAEÜ’DEN CEVİZ ODAKLI KALKINMA VE GELİŞİM PROJESİ

KAEÜ’DEN CEVİZ ODAKLI KALKINMA VE GELİŞİM PROJESİ
07 Kasım 2022 - 10:26

KAEÜ, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesiyle bölge ekonomisine önemli katkılar sunuyor
Göreve geldiği günden bu yana hem Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi hem de Kırşehir’in kalkınması ve gelişmesi için büyük emek veren Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, pilot üniversite projelerinde gelinen aşamaları ve Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinin detaylarını paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. 4 Kasım 2022 tarihinde Senato Salonunda gerçekleşen basın toplantısına Rektör Yardımcısı ve Pilot Tarım ve Jeotermal Koordinatörlüğü Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, akademik ve idari personel ile yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Rektör Karakaya: “Bilimsel Çalışmalarla Hazırladığımız Projelerle Yatırımcı Şirketleri Şehrimize Çekiyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında 2016 yılında pilot üniversite projelerine başladıklarını ve Tarım ve Jeotermal alanda projeler ürettiklerini söyledi. Pilot üniversite projelerini 2017 yılında hayata geçirmeye başladıklarını anlatan Rektör Karakaya, sekiz proje içinden Pilot Üniversite Projelerinin Eğitim ve Tanırım Projesi ile Termal Kaynağın Temini Projesinin bittiğini, diğer projelerin daimi olduğunu ve ilimize katkı sağlamaya devam edeceğini dile getirdi. Toplantının amacının özellikle Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde sona gelindiğini ve bu sevinci paylaşmak için bir araya geldiklerini vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Öncelikle hayata geçirdiğimiz ve ilimize katkı sağlamaya başlayan diğer projelerimizdeki son durumu siz değerli basın mensuplarıyla paylaşmak isterim.” diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Termal Seralarda Kümelenme Projesiyle üniversitemiz öncülüğünde Kırşehir’de jeotermal kaynakların seracılıkta kullanımının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Seracılıkta çok önemli bir yere sahip olan Antalya’nın yılın 8 ayı üretim yapabiliyorken, Kırşehir Termal Seralarda Kümelenme Projesiyle yılın 12 ayı boyunca üretim yapabilecek duruma geldi. Bilimsel çalışmalarla hazırladığımız projelerimiz yatırımcı şirketlere yol gösterici olabiliyor ve bu bağlamda birçok yatırımcı şirketi şehrimize çekebiliyoruz.” Yükseköğretim Kurulu (YÖK) girişimiyle üniversitelerin güç, bilgi ve tecrübelerini birleştirerek ortak araştırma yapmalarını planlayan bir çalışmayı da hayata geçirdiğini ve bu çalışma kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde “Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulduğunu kaydeden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu merkezin üniversitemiz koordinatörlüğünde Selçuk Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliğinde yürütüleceğini söyleyerek merkezin amaç ve faaliyetleri hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi.

Rektör Karakaya: “Kaba Yem Üretim Projesi Kapsamında Tarla Günü Etkinlikleri Düzenliyor ve Çiftçilerimizle Bir Araya Geliyoruz”

Pilot üniversite projelerinden biri diğeri Kaba Yem Üretim Projesinde gelinen aşamaları tek tek anlatan Rektör Karakaya, proje kapsamında “Tarla Günü” etkinlikleri düzenleyerek çiftçilerle bir araya geldiklerini ve burada tarımsal yenilikleri çiftçilere tanıtıp uygulanmasını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Kaba Yem Üretim Projesinde susuz tarıma uygun olan “Tirtikale, Macar Fiği, Macar Fiği – Tirtikale Karışımı” türlerinin ekimini yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, ilimizin birçok bölgesinde ekim yapıldığını önemli ölçüde verim alındığını dile getirdi.

Rektör Karakaya: “Vatandaşlarımız Artık Bahçelerinde Hangi Çeşit Cevizden Verim Alacağını Bilecek”

Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesine de değinen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, cevizin ilimiz için oldukça önemli ve değerli bir tür olduğunu belirtti. Planlandığı gibi 2022 yılında tamamlanan Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi ile artık ilimizde ceviz yetiştirmek isteyenlere “Otomasyon Danışma Merkezi” ile çok daha iyi hizmet verileceğini vurgulayan Rektör Karakaya, “Otomasyon sistemi ile vatandaşımız ceviz yetiştireceği toprağın hangi çeşit ceviz için daha elverişli olduğunu rahatlıkla öğrenebilecek ve bahçesinde ya da arazisinde daha verimli ve sağlıklı cevizler yetiştirecek.” dedi. Üniversitemizin üretim yapmak yerine bilimsel bilgiler üreterek üreticilere yol gösterdiğini ve cevizin ilimizin marka değeri olması açısından oldukça önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde otomasyon sisteminin önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti. Otomasyon sisteminin yetiştirilecek toprak için en iyi ceviz çeşidini önereceğini özellikle vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Vatandaşımız artık ‘Ceviz diktim ama meyvesini alamıyorum’ ya da ‘Diktiğim cevizler yeterince verimli değil’ diye düşünmeyecek.” dedi. Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde 2017 yılından bu yana büyük bir özveri ve emek harcandığını anlatan Rektör Karakaya, projede emeğe geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

Rektör Karakaya: “Kırşehir’in Sağlık Turizminde Tek Adres Olması için Çalışıyoruz”

Kırşehir Ahi Evran Üniversites’nin Jeotermal alandaki pilot projelerine de değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM) Projesi kapsamında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Hastanesinin hizmete girdiğini anlattı. FTR Hastanesinin yatan hasta seans ve ayakta hasta seans bilgilerini paylaşan Rektör Karakaya, Şubat 2021 – Şubat 2022 tarihleri arasında toplam 503 yatan hasta ve 4 bin 369 seans, aynı tarihler arasında günlük FTR 200 hasta, ayaktan plk 26 bin 888 hasta ve toplam 10 bin 221 seans gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. FTR Hastanesinin yeni cihaz ve ekipmanlarla da desteklendiğini vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Kırşehir’in sağlık turizminde tek adres olması için çalışıyoruz.” dedi.

Rektör Karakaya: “Aromatik Bitkilerle Tedavi Yöntemlerini Geliştireceğiz”

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Projesinde gelinen aşamaları anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, çeşitli alternatif tıp tedavilerinin uygulandığı merkezde aynı zamanda hidroterapi ve fitoterapi uygulamalarının da mevcut olduğunu söyledi. Özellikle fitoterapi için üniversitemiz bünyesinde çeşitli bitkilerin üretiminin sağlandığını vurgulayan Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Fitoterapi alanında Kırşehir endemikleriyle ilgili üniversitemiz geniş bir çalışma yapıldı. Çalışma kapsamında ilimizde 28 familya ve 76 cinse ait toplam 137 endemik tür (144 endemik takson) tespit edildi. Aromatik bitkilerle tedavi yöntemlerini geliştirerek uygulamalara devam edeceğiz.” Üniversitemiz tarafından 17 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 2. Uluslararası Ahi Evran Tıp ve Sağlık Bilimleri Kongresi hakkında da bilgi veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, gerçekleştirilecek kongrenin bu yılki temasının “Geleneksel, Tamamlayıcı ve Entegratif Tıp” olduğunu ve çok sayıda ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanının kongreye teşrif edeceğini sözlerine ekledi.

Rektör Karakaya: “Geleceğini En İyi Şekilde Hazırlamış Bir Kırşehir için Çalışmalarımız Aralıksız Devam Ediyor”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi jeotermal alandaki son projesi olan Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) Projesi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu alanda çalışmalarını sürdürüldüğünü anlatarak yeni bir merkez binasının yapımı için araştırmaların devam ettiğini kaydetti. Proje ile Kırşehir’in sportif faaliyetlerdeki tedavi amaçlı merkez olması yolunda önemli bir adım atılmış olacağını belirten Rektör Karakaya, “Geleceğini en iyi şekilde hazırlamış bir Kırşehir için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.” dedi. Konuşmasının sonunda toplantıya katılım sağlayan herkese teşekkür eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “halka hizmet hakka hizmettir” düsturu ile çalışmalarını sürdürdüklerini ve sürdürmeye de devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi hakkında bir sunum yaptı. Kazankaya sunumunda, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinin amaçları, faaliyetleri ve bölgenin kalkınmasına yapacağı katkıları anlattı. Projenin amaçları arasında bölgede mevcut ceviz sektörünün sorunlarını gidermek ve güçlenmesini sağlamak, ceviz üretim miktarının ve elde edilen ürünlerin değerlerini artıracak Ar-Ge destekli, üretim ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak, cevizi diğer tarihsel, doğal ve kültürel değerler ile birlikte kent kültürünün bir parçası haline getirerek il ve bölge ekonomisine katkı sağlamak, bölgenin sosyal refah düzeyini yükseltmek gibi maddeler olduğunu anlatan Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, geliştirilen proje ile amaçlarının birçoğunu gerçekleştirerek bölge ve ülke ekonomisine önemli düzeyde fayda sağlanacağını vurguladı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya’nın konuşmasının ardından Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Halil Günek söz alarak “Kırşehir’de Ceviz Yetiştirme Alanlarını Belirlenmesi için Yapılan Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışması ve Sonuçları” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Günek sunumunda, bölgenin ceviz yetiştiriciliğine elverişli alanlarını haritalama yöntemi ile belirlediklerini söyleyerek haritalama yöntemi ile ilimizin bölgesel olarak ceviz yetiştiriciliğine elverişli yerlerin saptandığını kaydetti.
Konuşmaların ardından Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantı, basın mensuplarına verilen öğle yemeğinin ardından sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.