Kırşehir Express Gazetesi

AkhisarsporMKE AnkaragücüAytemiz AlanyasporAntalyasporİstanbul BaşakşehirBeşiktaşBursasporErzurum BBÇaykur RizesporFenerbahçeGalatasarayGöztepeKasımpaşaKayserisporAtiker KonyasporTrabzonsporDemir Grup SivassporYeni Malatyaspor

ÖZÇİFÇİ: İLAÇ TEMİNİNDE SIKINTI YAŞIYORUZ!

ÖZÇİFÇİ: İLAÇ TEMİNİNDE SIKINTI YAŞIYORUZ!
13 Ocak 2022 - 15:41

“BULUNMAYAN İLAÇLARIN SORUMLUSU ECZACINIZ DEĞİLDİR”

  1. Bölge Aksaray-Kırşehir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Fatih Özçifçi, açıklamasında şunları ifade etti:

“Öncelikle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününüzü kutluyorum. Bu kutsal göreve verdiğiniz emek için şahsım ve eczacı odam adına hepinize teker teker teşekkür ediyorum. Var olun.

Yara derinleşti, büyüyor ve biz bu yaraya merhem olamıyoruz. İlaç temininde ve hastalarımıza ulaştırmakta zorluk çekiyoruz. Bu durum bize acı veriyor. Acı çekiyoruz..

Bizim için öncelik insan. Önceliğimiz insan sağlığı…

Biz hastalara şifa dağıtmaya çalışıyoruz. Kamu sağlığına doğrudan müdahil oluyoruz. Hem de sağlığın her aşamasında, en önde… Covid-19 pandemisin yoğun olduğu günlerde nasıl fedakârca davrandığımızı biliyorsunuz. Biz, herhangi bir ürün vermiyoruz. Biz ilaç veriyoruz. Bakın, ilaç ve birçok medikal sarf malzeme, temel ihtiyaçtır. Ekmek gibidir. Su gibidir. Eğitimdir. Barınaktır. Emniyettir. Hukuktur. Yani, hayattır. Dolayısıyla, sağda-solda, kıyıda-köşede, orada-buruda satılacak ve alınacak herhangi bir ticari ürün değildir. Milli bir üründür. Özel bir üründür. Üzerinde titizlikle durulması gerekir.

Titizlenmezsek, irdelemezsek, herhangi bir ürün gibi değerlendirsek, hali hazırdaki ekonomik normlara sokarsak ne olur? Bu olur. Kanayan bir yara olur. Derin ve açık bir yara…

Değerli basın mensupları,

Piyasadaki ilaçların birçoğu şuan tedarik kaynaklarımızda YOK. Mesela çocuk antibiyotiklerinde, soğuk algınlığı, grip ilaçlarında sıkıntı yaşıyoruz. Tansiyon ilaçlarında, şeker hastalığında kullanılan ilaçlarda, KOAH hastalığında kullanılan ilaçlarda, özellikle kritik hastalıklarda kullanılan ilaçlarda örneğin kanser hastalığında kullanılan ilaçların tedarikinde sıkıntı yaşıyoruz. Fakat bunu üzerine bastırarak söylüyorum ki bunun sorumlusu biz değiliz. Yine söylüyorum biz ilacı herhangi bir meta olarak görmeyenlerdeniz.

İlaç Fiyat Kararnamesi her yıl Şubat ayında Euro kuruna göre değerlendirilmektedir. İlaçtaki Euro kuru şu anda 4,57 TL’ye sabitlenmiş durumdayken güncel kuru Euro kuru 15 Türk lirasını aşmıştır. Buna bağlı Olarak şişe ve ambalaj maliyetleri de ciddi şekilde yükselmiştir. İlaç firmaları bu nedenle kısıtlı üretim yapmakta ve piyasada ürünler bulunmamaktadır. Acil çözüm bulunmazsa bu yara daha da büyür. Gelin yeni, yeniden bir yaklaşımla kamu sağlığını tehdit eden bu yaraya merhem olalım.

Euro kurunu bahane eden firmalar ilaç üretimini ve ithalatını kısıtlaması yanında eczacılarımız üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan Kamu Kurum Iskontosunu da bir bir kaldırmaktadır.

Bu durum hastalarımızla Eczacılarımızı karşı karşıya getirmektedir.

Kamu kurum ıskontosu eczacılarımızın aracı olduğu firma ile kurum arasındaki kanuni bir indirimdir. Firmalara kanunsuz bir şekilde bu indirimi yapmayarak yükü hastalarımız ve eczacılarımızın üzerine bırakmıştır. Kamuya indirim yapmayan firmalar halktan fark talep etmemize sebep oluyor. En son yerli bir firma ağır ortopedik ameliyatlar, cerrahi ameliyatlar ve Covid-19 tedavisinde sıkça kullanılan bir kan sulandırıcı ilacı KURUM İSKONTOSUNU kaldırarak hastaları kutu başı 116 TL ödemek zorunda bırakmıştır.

Yine şeker ölçüm çubukları, hasta bezlerinde ciddi farklar çıkmaktadır. Fakat bunu tekrar söylemek istiyorum bunun sorumlusu eczacınız değildir.

Halk sağlığı için canla başla çalışan eczacılarımızın tek düşündüğü hastalarına ilacını ulaştırmaktır. İlaç tedarikinde yaşanan sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.