Kırşehir Express Gazetesi

REKTÖR KARAKAYA, AHİCE BAKIŞ PROGRAMINA KONUK OLDU

REKTÖR KARAKAYA, AHİCE BAKIŞ PROGRAMINA KONUK OLDU
13 Eylül 2022 - 11:23

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya Ahi Tv’de ‘’Ahice Bakış’’ programına konuk oldu.
İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Kurt’un moderatörlüğünü yaptığı Ahiliğin çeşitli yönleriyle ele alındığı programa Rektör Karakaya’nın yanı sıra Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kubilay Kolukırık ve öğretmen Salih Yeni katıldı.
Hoy’daki İlk Dönem, Fahrettin Razi’den Alınan Eğitim, Bağdat’ta Geçen İki Yıl Hepsi Ahi Evran- Veli Üzerinde Etkili
Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına Ahi Evran-ı Veli’nin şahsiyeti hakkında bilgiler vererek başladı. Ahi Evran’ın Azerbaycan’ın Hoy şehrinde dünyaya geldiğini anımsatan Karakaya, bu bölgenin aynı zamanda bir Türk yurdu olduğunu söyledi. Anadolu’ya bu bölgeden gönül erlerinin göç ettiğine dikkat çeken Karakaya, ‘’Ahi Evran’da bu gönül erlerinden bir tanesi. Kendisi sosyal yapı kurucu bir şahsiyet. Hoy’daki ilk dönem, bir bilim şehri olan Herat’ta 33 yaşına kadar Fahrettin Razi’den alınan eğitim, Bağdat’ta geçen iki yıl hepsinde etkilenme ilim tahsil etme var. Tefsir, fıkıh, felsefe, tıp dersleri yani bir nevi nazari ve dini ilimler bir arada alma durumu var. Bağdat’dan Anadolu’ya geçişle önce Kayseri ardından Konya ve son olarak Kırşehir’e yerleşme geliyor’’ şeklinde konuştu.
Ahiliğin Hedefi Tüketime Değil Üretime Meyilli İnsan Yetiştirmek
Ahiliğin bir insan yetiştirme modeli olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran’ın teşkilatlanmayı hiç bırakmadığını, mekâna tutunmadığını belirtti. Konuşmasına devrin âlimlerinin ve Ahiliğin özelliklerini anlatarak devam eden Karakaya, ‘’Bu gönül erleri medeniyet perspektifi bırakmış, refahı, huzuru ve iki cihanda mutluluğu hedeflemiştir. Ahilik neyi amaçlamıştır, felsefesi nedir diye baktığımızda da toplumun ekonomik nizamını temel alarak İslam tasavvufu üzere kılmaktır. Kendinden olanı verip olmayanı alma üzerine kurulu. Zemini geniş insan inşa modeli. Amaç nedir? Dürüst ve ahlaklı insan yetiştirmek, tüketime değil üretime meyilli insan yetiştirmek. Tüm bunlar ise İslam geleneğinin bir tezahürüdür’’ dedi.
Ahilik, Kuran ve Sünnet Üzere Kurulu Müntesibi Her Kesimden Olan Sosyal Bir Sistem
Sanat ve mesleki becerileri öğretmek için sosyal yapılar kurmak ve gerektiğinde vatan savunmasını yapacak askeri hizmet verecek insan hedefinin de Ahilik geleneğinin kodlarında olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, yurt tutma manasında insan yetiştirme manasında bunların önemli amaçlar olduğuna vurgu yaptı. İnsanın muhtaçlık üzerine kurulu olduğu metaforuna gönderme de yapan Rektör Karakaya, geçmişten bugüne insanın kendinden olanı verip olmayanı alma üzerine kurulu bir varlık olduğunu kaydetti. Karakaya, Kuran ve sünnetin bu hususta en büyük yol gösterici olduğu gerçeğini ise hep aklımızın bir köşesinde tutmamız gerektiğini ifade etti. Ahiliğin bu yol üzerinde kendine düşeni fazlasıyla zamanında yaptığını söylediği konuşmasını Karakaya şu şekilde sonlandırdı: ‘’Ahilik, her zemine hitap eden müntesibi her kesimde olan bir sistemdir. Kuran ve sünnet üzerine kurulu bir mekteptir. İnşa ettiği insanın üretiminin kalitesi, vicdanı yüksek bir toplum hedeflemektedir. Bu bilgi İslam geleneğinin bir tezahürüdür. Bunlar zaman ötesi bilgilerdir. Değer üreten ahlaki normlar. Çalmamak, insanlara zarar vermemek, cinayet işlememek, zaman aşkın bir felsefeye sahiptir Ahilik. Mesela her zaman ahlaka, her zaman kaliteye, her zaman değer üretmeye mecburuz. Bunları yaşayamıyorsak günümüz şartları altında bu bizim sorunumuzdur. Sevgi, hoşgörü yoksa dönüp Ahilikle buluşmamız lazımdır, çünkü modern dünya ölçüseldir, ölçemediği için de her şeyi açıklayamamıştır.’’ dedi.
Yeni Bir Ahilik Yaşanacaksa Bunun Nüvesi Kırşehir’den Çıkmalı
Sözlerinin sonunda Ahiliğin üretici tüketici barışık, devlet millet barışık, alan satan barışık bir yapıyı teşvik ettiğini belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, yeni bir ahilik yaşanacaksa bunun nüvesinin Kırşehir’den çıkması gerektiğini ifade etti. Programda Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kubilay Kolukırık Türk Halk ve Sanat müziğinden esintiler sunarken öğretmen Salih Yeni ise şiir okudu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.