Şeyh Edebali Anaokulu, Etwining Projesiyle pandemi döneminde de donanımlı eğitimine devam ediyor.
Avrupa’daki gönüllü okullar için oluşturulmuş bir topluluk olan Etwining, çeşitli projelerle öğrencilere daha etkin öğrenme ortamları sunuyor. Şeyh Edebali Anaokulu, Meraklı Minikler Sınıfı’nın da 2020 Mart ayından beri sürdürdüğü Steam projesi artık son aşamasına geliyor. Okul öğretmenlerinden Hale Göz, projelerini şöyle anlatıyor:
“Evvel Zaman İçinde Steam adlı projemizi, Estonya, Kuzey Makedonya, Polonya ve Bulgaristan olmak üzere beş ülkeden 14 öğretmen ve yaklaşık 130 okul öncesi öğrencisi ile birlikte yürütmekteyiz. Projemiz kapsamında Stem eğitimi ile tanışma fırsatı yakalayan çocuklar 21.yy. becerilerini yani; eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, iletişim, araştırma, problem çözme, karar verme, bilgi teknolojilerini kullanma ve girişimcilik gibi becerileri kazanma imkânı elde edeceklerdir.
STEAM eğitimi, fen (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering), sanat(Art) ve matematik (mathematics) gibi önemli disiplinlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir öğretim modeli olarak tanımlanmaktadır.Tüm bu alanlarda yetkin bireyler yetiştirmeyi amaçlayan STEM yaklaşımı, öğrencilerden günlük yaşamda problemlerle başa çıkmanın da bir matematiği olduğunu, farklı düşünmelerini ve çeşitli problemlere yeni çözümler üretmelerini istemektedir.Proje tamda bu nokta da ortaya çıkmaktadır. Problem durumunu net anlayan çocuklar somut çözümler üretebileceklerdir.
Bu bağlamda proje ortağı öğretmenlerin birlikte yazdığı steamhikâyelerimiz ve bu hikayeyi online ve yüz yüze eğitimi destekleyen etkinliklerimiz yer alıyor. Öğrencilerimiz hikâye içindeki problemleri bulup bu problemlere çözümler ürettiler ve çözümleri somutlaştırdılar.
Pandemi döneminde artan online eğitimler, projemiz için de oldukça destekleyici oldu. Her ay hikayemizin konusuna uygun, o alanda uzman kişilerin katılımıyla 5 ülkenin öğrencilerine aynı anda online eğitimler düzenledik. Böylece öğrencilerimiz kendisiyle yaşıt, farklı şehir ve ülkelerdeki çocukları da daha yakından tanıma, gözlemleme şansı buldu.
Steam Hikayelerimiz web2 araçları kullanılarak yazıldı ve şimdi online platformlarda yayınlanmaya hazırlanıyor. Bol araştırmalı, bol öğrenmeli, bol üretimli bir projeyi hayata geçirdik.”