Kırşehir Express Gazetesi

AkhisarsporMKE AnkaragücüAytemiz AlanyasporAntalyasporİstanbul BaşakşehirBeşiktaşBursasporErzurum BBÇaykur RizesporFenerbahçeGalatasarayGöztepeKasımpaşaKayserisporAtiker KonyasporTrabzonsporDemir Grup SivassporYeni Malatyaspor

Tarihe nasıl geçeceksiniz; geleceğiniz sizin elinizde

Tarihe nasıl geçeceksiniz; geleceğiniz sizin elinizde
09 Aralık 2024 - 11:09


Tarih sizleri altın madeni aramalarına karşı verdiğiniz mücadele ile ansın!

Altın madeni faaliyete geçerse, Kırşehir susuz kalma durumu ile karşı karşıya olacak!



Maden faaliyet sahasının bir bölümü Kızılırmak Havzası Kırşehir Alt Havzası Kılıçözü Bölümünde, bir bölümü ise Kızılırmak Havzası Seyfe Alt Havzasında yer almaktadır. Kılıçözü Bölümünde, Kırşehir kenti içme, kullanma ve endüstri suyunun temin edilmektedir.
Aşağıdaki krokide de görüldüğü gibi, Kırşehir Belediyesi tarafından kullanılan su kuyuları, terfi merkezleri, hatta DSİ tarafından inşası tamamlanıp protokolle Kırşehir Belediye Başkanlığına teslim edilen İçme Suyu Arıtma Tesisi de maden bölgesine çok yakın, kuş uçuşu sadece 2 km (2.000 metre) mesafededir.
Kırşehir’in içme, kullanma ve endüstri suyunun bu kuyulardan temin edildiği ve bu suyun şehre dağıtımının da Kırşehir Belediyesi tarafından yapıldığı ortadadır. Projenin hidrojeolojik etki alanı belirlenmeli ve projenin faaliyet süresince ve sonunda yeraltı sularına ve Kırşehir içme suyu kuyularına olan etkilerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.
Projenin hayata geçmesi halinde, altın madeninin çıkartılmasında kullanılacak suyun, Kırşehir’in mevcut içme suyu kuyularımızdaki su seviyesini azaltacağı aşikardır. Maden firması tarafından su arama ve karot alma işlemleri için açılan kuyular sebebiyle bile halihazırda kente içme suyunu sağlayan su kuyularımızın su seviyesinde ciddi miktarda azalma meydana gelmiştir. Bunun sebebi, yer altındaki suyun daha derinde açılan kuyulara yönelmesidir. Daha proje hayata geçmemişken, su kuyularımızdaki seviyenin azaldığı ortada iken projenin hayata geçmesi ile Kırşehir susuz kalma durumu ile karşı karşıya olacaktır.
Ayrıca altın madeninin işletmesinde kullanılacak olan kimyasalların yüzey suyuna veya yer altı suyuna karışması durumunda, kente içme suyunu sağlayan su kuyularının kalitesinde azalma ve sonucunda hastalıkların ortaya çıkması durumu olabilecektir.
Firmanın daha sonradan kapasite artırımı ve yöntem değişikliği ile Siyanür kullanması ihtimalini düşünemiyorum bile…

TARIM VE HAYVANCILIK YOK OLACAK!

Proje alanı mera, tarım ve hazine arazilerinde oluşuyor. Bölgenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Özel mülkiyete konu onlarca tarım arazisi ve hayvancılık tesisi var. İstanbul’un dana etinin büyükçe bir kısmı Körpınar, Büyükkışla (Terziyan), Külhüyük ve Çimeli köylerindeki hayvancılık ile temin ediliyor.
Altın madeni projesinin hayata geçmesiyle, çiftçi hayvanını otlatacak mera bulabilecek mi? Zaten su kıtlığı yaşanan bölgede hayvanların ihtiyacı olan su nereden karşılanacak? Susuzluktan hayvan ölümlerinin durumu nasıl olacak? Özel mülkiyetteki ruhsatlı (yasal olarak inşa edilmiş) mandıraların ve tarlaların bedelleri nasıl karşılanacak? Tozpembe hayallerle vaat edilen bedellere köylüler havasını, suyunu, çocuklarının torunlarının geleceğini mi satacak?

BAKANLIKTA TOPLANTI:

20/12/2024 tarihinde saat 14:00’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı var. Bakanlık, ilgili kurumlardan ÇED Raporuna ilişkin görüşlerini istedi.
Bakanlık, hangi kurumları ilgili kurum olarak tespit etti? Kırşehir’den hangi ilgili kurumlar komisyon üyesi ve bu toplantıya davetli?
Bu kurumlar, Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kırşehir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü, Kırşehir İl Özel İdaresi şeklinde. Bu kurumlar Çevresel Etki Değerlendirmesine (ÇED) ilişkin İDK Toplantısında komisyon üyesi.

YEREL YÖNETİMLER KOMİSYONDA YOK:

20/12/2024 tarihinde Bakanlıkta yapılacak olan toplantıda; su kaynakları doğrudan etkilenen Kırşehir Belediyesi yok! Bakanlık, proje alanının Kırşehir Belediye sınırlarının dışarısında olduğundan olsa gerek, Kırşehir Belediyesi’ni ilgili kurum olarak görmemiş. Peki;
Proje incelendiğinde, 4,5,9,10,11,12,13 nolu Ocak Alanları Özbağ Beldesinin, Kızılcaköy Mahallesi sınırları, yani belde belediyesi sınırları içerisinde. Özbağ Belediyesi de mi ilgili kurum değil?
3 nolu Pasa Depolama Alanı (yani işlenmiş çöp olan atık dağları) Boztepe ilçesinin sadece 1.000 metre batısında, ilçedeki mandıralar bölgesinin 1.300 metre kuzeyinde. Boztepe Belediyesi de mi ilgili kurum değil? İliç benzeri olası bir felakette, zehirli atıkların altında sadece işçiler değil, Boztepe Halkı kalacaktır.
Benzer durum Körpınar ve Çimeli Köyleri için de geçerli. Projedeki 1 nolu Pasa Depolama Alanı Körpınar Köyünün sadece 1 km güneyinde, 2 nolu Pasa Depolama Alanı Çimeli Köyünün sadece 500 metre batısında.
Kırşehir Belediyesi’ni, Özbağ Belediyesi’ni, Boztepe Belediyesi’ni görev ve yetki alanı belediye sınırları dışı olan Kırşehir İl Özel İdaresi mi temsil edecek?
Yerin altı belediye sınırını, il özel idaresi sınırını bilmez!
Su orada özgürdür!
İsterse belediye sınırlarından köylere doğru akar, isterse köylerden kent merkezine doğru akar!

HAVAMA SUYUMA DOKUNMA:

18.10.1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 59. maddesinde:
•“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
•Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.
•Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.
•Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.” hükmü yer almaktadır.

Bakanlıktaki toplantıdan önce, Kırşehir atanmışlarını ve Komisyon Üyesi tüm kamu kurumları yetkililerini, bu şehrin çocuklarına, çocukların hayallerine, dahası vatanına sahip çıkmaya; Anayasa ile güvence altına alınmış havamıza, suyumuza, çevremize, ekolojik dengemize sahip çıkmaya çağırıyoruz!

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.