Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesi (AYDEP), Türk Patent ve Marka Kurumundan patent aldı.
Kaliteli Eğitimi Garantileyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin İlk Yerli Eğitim Tasarımı AYDEP Patent Aldı Kaliteli eğitimi ve öğrenci yeterliliğini hedef alarak ve 2016 yılında Eğitim Fakültesinde pilot proje olarak uygulanmaya başlayan Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesi (AYDEP), Türk Patent ve Marka Kurumundan patent aldı.
Tüm dünyada yaşanan COVİD-19 sürecinde çevrim içi eğitimlerde başarı gösteren AYDEP, 2022 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Senato Kararı ile üniversitemizin tüm bölümlerinde uygulanmaya başlandı. Türkiye’nin eğitim alanında önemli ihtiyaçlarından biri olan AYDEP, süreç içerisinde geliştirilerek ülkemizdeki ilk yerel yazılım olma özelliğini de taşıyor. Birçok üniversite ve eğitim kurumlarına model olan ve iki yıl önce patent başvurusu yapılan AYDEP, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent verilerek tescil edildi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin tüm alanlarda başarı sağladığını ve bu başarılarını da tescil ettirdiğini söyleyen Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AYDEP’in alanında ilk olma özelliği taşıdığını belirterek “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ilklerin üniversitesidir.” dedi. AYDEP’in bir eğitimde kalite güvence sistemi olduğunu anlatan Rektör Karakaya, bu sistemin öğrencileri yeterliliklerini ölçerek mezun ettiğini kaydetti. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin projenin hazırlanmasında bir laboratuvar görevi gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, AYDEP’in tüm Türkiye’de uygulanabilecek bir sistem olduğunu sözlerine ekledi.
AYDEP’in öğrenci yeterliliğinin yanı sıra diğer alanlarda da önemli işlevleri olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “AYDEP, eğitim öğretimde neyi öğreteceğimizi taahhüt eden, keyfiliklerden, subjektif olgulardan arınmış, tamamen öğrencinin başarısına odaklanmış, sınavıyla öğrendiğini eşleyen, öğrencinin ne öğrenmesi gerektiğini materyallerle destekleyen öğrenci dostu bir sistem. Öğrencilerimize öğrenebileceği tüm bilgilere erişebilme kolaylığı sağlayan, aynı zamanda hem hocanın hem de öğrencinin işini rahatlatan bir kalite sistemi.”
AYDEP için patent başvuru süreci hakkında da bilgiler veren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruyu hem ulusal hem uluslararası patent başvurusu olarak gerçekleştirdiklerini belirterek şimdilik ulusal patenti aldıklarını kaydetti. Uluslararası patent başvurusu için de Amerika ve Çin’de yüzde 30’luk benzerlikten dolayı itiraz geldiğini anlatan Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversitemizin Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Koordinatörlüğü bunun başvurusunu yaparak bahsedilen benzerliğin bizim programımızla ilgili olmadığı konusunda savunmasını yaptı. Yakın zamanda uluslararası başvurumuzla dünyada benzeri olmayan bir soyut tasarım olarak eğitimde kalite sistemimizi onaylamış olacağız ve ülkemizin kullanımına sunacağız.”
AYDEP’in tüm eğitim kurumlarında rahatlıkla kullanılabilecek bir sistem olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, geliştirilen bu yerli yazılımın Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından diğer üniversitelere de tavsiye edildiğine dikkati çekerek talep eden kurumlara ücreti karşılığında vereceklerini kaydetti.