Kırşehir Express Gazetesi

AHİ BABA HAKKINDA KİTAP

AHİ BABA HAKKINDA KİTAP
Hasan Hüseyin Bahadır( hasanhuseyinbahadir@kirsehirexpressgazetesi.com )
21 Eylül 2020 - 14:16

Mustafa Karagüllü aramızdan ayrılalı iki yıl oldu. Şehrimizin tanınmış simalarından biriydi. Ahilik ile ilgili hemen her faaliyette onu görürdük. Adı esnaf odasıyla ve Ahilik ile özdeşleşmiş olan Karagüllü hayatının sonuna kadar faaliyetlerini yılmadan sürdürdü. Doğrusu bir insanın, kendi kendine yüklediği görevin peşinden bu kadar azimle koşabilmesi kolay değildir. İnsanı harekete geçiren bir inanç olmadıkça böylesi bir motivasyonu sağlamak güçtür.

Şehir tarihimizin bu renkli siması hakkında bir kitap yayınlandı. Ahi Evran Üniversitesi  Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hocalarından Salahaddin Bekki ile öğrencisi Enis Yalçın tarafından hazırlanan, Kırşehir Belediyesi’nin bastığı kitap Ahilik ve Mustafa Karagüllü ile ilgili bilgiler veriyor. Mesela kitaptan Karagüllü’nün bir dönem Kırşehir Spor’a başkanlık yaptığını bile öğreniyoruz. Hatta kitabın arkasında oyuncularla beraber çekilmiş hoş bir fotoğrafı bile bulunuyor. Kulüp başkanlığı, adını esnaf örgütü ile ilişkilendirdiğimiz Karagüllü’nün Kırşehir ile ilgili her faaliyetin içinde olmaya gayret ettiğinin iyi bir göstergesi.

Bunun dışında Karagüllü’nün hayatına ait başka detaylar da öğreniyoruz kitaptan, söz gelimi babasının Cacabey Camisi ile Kapucu Camisi arasında bulunan bir  han işlettiğini… Otuzlarda Kırşehir’de üç tane han varmış ve bunlardan birinin sahibi de Karagüllü’nün babası. Karagüllü böylesi bir çevre içinde “çekirdekten” esnaf olarak yetişmiş. Girişimciliğini askerden dönüşünden sonra babasının hanını yıktırıp yerine bir çarşı inşa ettirerek, ilk gençliğinde göstermiş. Sonrasında şehir esnafının örgütlenmesini sağlanmak, Ahilik’i tanıtılmak gibi faaliyetlerde bulunmuş.

Karagüllü, Müfit Hoca’dan, otelci Şık Galip’e, Cevat Hakkı Tarım’dan, hancı “Gidi Memet’e” şehrin hayatında etkili olmuş pek çok insanı tanıma imkânı olmuştu. Onunla yapılacak bir nehir söyleşinin nerelere uzanacağını düşündükçe, bu işin vaktiyle yapılmamış olmasına hayıflanmamak elde değil. Yine de elimizde Mustafa Karagüllü ile ilgili bir kitap bulunması büyük bir şans. Zira zamanın sildiği bazı izleri ancak yazıya emanet ederek koruyabiliyoruz. Karagüllü sonsuzlukta ama kitabı her daim elimizde.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.