Kırşehir Express Gazetesi

ATAŞEHİR’DE “5. ULUSLARARASI NÂZIM HİKMET ŞİİR GÜNLERİ”

ATAŞEHİR’DE “5. ULUSLARARASI NÂZIM HİKMET ŞİİR GÜNLERİ”
06 Ekim 2023 - 14:03

Türkiye’nin ve dünyanın önemli şairlerini her yıl Ataşehir’de buluşturan “Ataşehir Belediyesi Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri” bu yıl beşinci kez düzenlendi. 7 – 10 Eylül tarihleri arasında Ataşehir Amfili Park ve Buhara Parkı ile Büyüka’da Taş Mektep’te şiirseverlerle buluşan etkinlik, dört gün boyunca seyrine ve dinlemesine doyulmaz günler yaşattı.
Memleket ve dünya şairi Nâzım Hikmet’i saygı ve özlemle anmak amacıyla Ataşehir Belediyesi tarafından her yıl gerçekleştirilen “Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri”nin 5.’si 7 – 10 Eylül tarihleri arasında düzenlendi Şiir Günleri’ne Türkiye’den ve konuk ülke Fransa’dan şairler katıldı. Etkinlikler, Ataşehir’de son dönemde kültür ve sanatın buluşma noktaları haline gelen Amfili Park ve Buhara Parkı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanarak İstanbullulara yeniden kazandırılan Büyükada’daki Taş Mektep’te yapıldı.
Edebiyat ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı, söyleşiden imza günlerine, müzik ve şiir dinletisinden panele kadar bir dizi etkinlik gerçekleştirilen Şiir Günleri’nin bu yılki onur konuğu, şair ve yazar Ataol Behramoğlu oldu. Festival direktörlüğünü ise usta şair Haydar Ergülen’in yaptığı Şiir Günleri, 7 Eylül’de Ataşehir Amfili Park’ta düzenlenen açılış konuşmaları, konuk ülke Fransa’dan gelen şairlerin ve Türkiye’den şair ve aynı zamanda 1. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri’nin onur konuğu şair Ahmet Telli’nin şiir okumaları ve müzik dinletisi ile başladı.
Şiir Günleri’nin konukları arasında; Şükrü Erbaş, Ahmet Telli, Buket Uzuner, Cemedloma, Güler Kalem, Aytekin Karaçoban, gazetemiz kurucusu ve eski yazı işleri müdürümüz Soner Demirbaş, Arzu Altunbulak, Reha Yünlüel, Nebih Nafile, Yalın Gündüz, Enis Akın, Gülümser Çankaya, Mehmet Şimşek, Özgün Enver Bulut, Erkan Irmak, Alâettin Bahçekapılı ve Prof. Dr. Baki Asiltürk yer aldık. Etkinliklere konuk ülke Fransa’dan ise Claire Lajus, Vincent Calvet, Sylvain Cavailles ve Lætitia Gaudefroy Colombot gibi önemli isimler katıldı.
“Ataşehir Belediyesi 5. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri” etkinliğinin İstanbul’da edebiyat alanında gerçekleştirilen en güzel ve en anlamlı etkinlikler arasında yer aldığını vurgulayan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri, bizim gerçekten çok önemsediğimiz festivallerimiz arasında önemli bir yere sahiptir ve bu etkinliğimizi her yıl yapıyor olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sanat dallarının en önemli disiplinlerinden biri olan edebiyatın, Ataşehir’de böyle bir festivalle taçlandırılmasını önemsiyoruz” dedi.

TARİHİ TAŞ MEKTEP’TE ŞİİR YOLCULUĞU
Şiir Günleri’nin ikinci gününde ise; şairler, müzisyenler ve şiirseverler Büyükada’ya doğru keyifli bir yolculuğa çıktılar. İBB tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından kültür-sanat mekânı olarak yeniden kapılarını açan Büyükada’daki Taş Mektep, Erkan Irmak’ın “Kayıp Destan’ın İzinde: Nâzım Hikmet, Kuvâyi Milliye ve Manzaralar’ın Anlattıkları” söyleşisine ev sahipliği yaptı. Sonrasında ise konuk şairlerin katılımıyla şiir dinletileri düzenlendi.

ŞİİR KEYFİ AMFİLİ PARK’TA DEVAM ETTİ
Şiir Günleri’nin üçüncü günü saat 17.00’de Türkçenin günümüzdeki en önemli şairlerinden ve 3. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri’nin onur konuğu Şükrü Erbaş’ın, konuşma ve şiir okuma programıyla devam etti. Ardından Ataşehir Belediyesi 5. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri, onur konuğu şair Ataol Behramoğlu’nun imza ve söyleşi etkinliğiyle hız kazandı. Programın devamında ise konuk şairlerin katılımıyla şiir okumaları gerçekleştirildi. Üçüncü gün programının son etkinliği ise saat 21.00’de Latif Tiftikçi’nin tek başına oynadığı Nâzım Hikmet’in “Benerci Kendini Niçin Öldürdü?” adlı tiyatro oyunu ile son buldu.

BUHARA PARK’TA NÂZIM HİKMET ÖLÜMSÜZLÜĞÜ İLE ANILDI
Şiir Günleri’nin dördüncü ve son etkinlik programı ise 10 Eylül Pazar günü Fetih Mahallesi Buhara Park’ta gerçekleştirildi. Program ilk olarak saat 14.00’te Prof. Dr. Baki Asiltürk’ün, “Cumhuriyet Dönemi Şiirimiz ve Nâzım Hikmet’in 60. Ölüm Yıl Dönümü” isimli konuşmasıyla başladı. Devamında ise saat 15.00’te yazar – gazeteci Alâettin Bahçekapılı’nın “Mektuplardan Çıkan Yoldaş Nâzım” ve Osman Bozkurt’un “Her Yerde Muhalif Nâzım” isimli söyleşi programlarıyla devam etti. Programda ayrıca Alâettin Bahçekapılı’nın “Ağaçlar Nâzım İçin Mektup Açtı” Nâzım Hikmet 60. Yıl Mektupları Sergisi de yer aldı.
Program saat 15.30’da Fransız Şiir Paneli, saat 16.30’da yazar Buket Uzuner’in “Nesiri Besleyen Nâzım” – “Şiirin Beslediği Romanlar: Benim Şairlerim” adlı söyleşisi ve 17.30’da konuk şairlerin şiir okumalarıyla sürdü. Saat 19.00’da başlayan Haluk Çetin’in gitarı eşliğinde “Ataol Behramoğlu Şiir Dinletisi” etkinliğiyle “Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri” son buldu.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.