Kırşehir Express Gazetesi

ATATÜRK’ÜN İLİMİZE GELİŞİNİN YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

ATATÜRK’ÜN İLİMİZE GELİŞİNİN YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
24 Aralık 2020 - 17:57

Büyük Önderin İlimize Gelişinin 101. Yıldönümü Kutlandı

             Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyetinin ilimize gelişlerinin 101. Yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi.

            Cacabey Meydanında Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasının ardından Kılıçlı Köprüsünden başlayıp Atatürk’ün Kırşehir’de karşılandığı yer olan Gazi Parkına kadar devam eden kortej yürüyüşü düzenlendi.

            Kalede 3 Pare Top Atışının yapılmasının ardından Gazi Parkında düzenlenen programda Saygı Duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşımız okundu. Buradaki törende konuşan Vali İbrahim Akın, Kırşehirliler olarak Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmanın gururunu ve heyecanını hep birlikte yaşadığımızı söyledi.

            Mustafa Kemal Paşa’nın, her köşesi düşmanlarca işgal edilmiş vatan topraklarını kurtarmak amacıyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığını belirten Vali İbrahim Akın, “Öncelikle milli bilincin uyandırılması için Havza ve Amasya genelgeleri yayınlanmış, ardından da Erzurum ve Sivas’ta millet temsilcilerinin katılımıyla kongreler düzenlenmiştir. Halkın iradesine dayalı yeni bir Millet Meclisi açılana kadar yürütme organı olarak görev yapması kararlaştırılan Temsil Heyeti, Milli Mücadelenin merkezi olarak seçilen Ankara’ya dönerken yol üzerindeki şehirlerde de görüşmelerini sürdürmüş, düşmana karşı birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etme fikrini yaymaya çalışmışlardır. Nitekim 21 Aralık 1919 tarihinde Mucur’a gelen Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Temsil Heyeti buradaki temaslarının ardından,  24 Aralık günü Kırşehir’e hareket etmişlerdir. Temsil Heyeti’nin Kırşehir’e geleceği haberini alan vatansever Kırşehirliler, onları büyük bir coşkuyla karşılamışlar ve vatanın kurtuluşu için her türlü fedakârlığa hazır olduklarını ifade etmişlerdir.” dedi.

25 Aralık’ta Kaman İlçemize geçerek görüşmelerini sürdüren Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının ilimizde kaldığı süre içerisinde Kırşehirlilerin yüreklerinde taşıdığı vatan ve millet sevgisiyle kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını görmenin memnuniyeti içerisinde ilimizden ayrıldığını ifade eden Vali İbrahim Akın, “Neticede, halkın temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılmış, milletimiz Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlatılan Milli Mücadele sonucunda kazanılan zaferlerle yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur. Hepimiz biliyoruz ki; Milletimiz savaş günlerinde çok zor badirelerden geçmiş, bu topraklar şehitlerimizin kanlarıyla sulanarak ebedi yurdumuz olmuştur. Vatanımızın kurtuluşu, bayrağımızın ilelebet göklerde dalgalanması için ecdadımızın gösterdiği fedakârlıklar asla unutulmayacaktır. İşte bu anlamlı günde tüm Kırşehirliler olarak, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmanın gururunu ve heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Bu duygularla, ilimize gelişinin 101. Yıldönümünde Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum.” sözlerine yer verdi.

            Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun da bir konuşma yaptığı program, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defterine yazdığı metin ile Kırşehirli gençlerin Ata’ya Cevabının okunması ve Atatürk Koşusunda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

            Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyetinin İlimize Gelişinin 101. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bugün saat 18:00’de Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nce “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi ve Kırşehir’in Milli Mücadeleye Katkısı” konulu çevrimiçi konferans verilecek.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.