Kırşehir Express Gazetesi

BAŞKAN EKİCİOĞLU: KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKARAK, GELECEK KUŞAKLARIMIZA AKTARACAĞIZ!

BAŞKAN EKİCİOĞLU: KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKARAK, GELECEK KUŞAKLARIMIZA AKTARACAĞIZ!
26 Eylül 2022 - 11:56

23 EYLÜL CUMA GÜNÜ BAŞLAYAN VE ÜÇ GÜN SÜREN “UNESCO ULUSLARARASI NEŞET ERTAŞ 10. YIL ANMA PROGRAMI”NDA CACABEY MEYDANI ON BİNLERİ AĞIRLADI

BAŞKANIMIZ EKİCİOĞLU: BÜYÜK OZANIMIZ NEŞET ERTAŞ’I, ARAMIZDAN AYRILIŞININ 10 YILINDA, ADINA YARAŞIR BİR ŞEKİLDE ANARAK KIRŞEHİR’İN MÜZİĞİN BAŞKENTİ OLDUĞUNU TÜM DÜNYAYA GÖSTERDİK.

Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ın aramızdan ayrılışının 10. Yılı olan 25 Eylül 2022 Pazar günkü akşam programında Kırşehir, müziğin başkenti olduğunu bir kez daha kanıtladı. Günün sürprizi ise Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş’ın 10 yıl aradan sonra bağlamayı eline alıp, oğlu (Neşet Ertaş’ın torunu) Kerem Neşet Ertaş ile birlikte, babasının ve dedesi Muharrem Ertaş’ın türkülerini söylemesi oldu.
Neşet Ertaş’ın Kızı Döne Ertaş ise yaptığı duygu yüklü konuşmasında, Neşet Ertaş ve onun manevi mirasına niçin sahip çıkılması gerektiğini anlattı.

25 Eylül 2012 tarihinde aramızdan ayrılan Bozkırın Tezenesi Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ı anmak için Kırşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı” kapsamında 23-24-25 Eylül 2022 tarihinde yapılan etkinlikle Pazar günü sona erdi.
Cuma günü Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde Okan Murat Öztürk, Bayram Bilge Tokel, Hilmi Şahballı ve Abdullah Gündüz tarafından “Neşet Ertaş” konulu bir panel gerçekleştirildi.
Panelistlerin konuşmasının ardından Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş da bir konuma yaparak programın hazırlanmasında emeği geçenleri kutladı.
“UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı” kapsamında yapılan Panelin ardından Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi önünden Cacabey Meydanı’na Kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortejin Cacabey Maydanı’na gelmesinin ardından, Konser Programı açılışı gerçekleştirildi. Başkanımız Ekicioğlu’nun açılış konuşmasıyla birlikte üç gün boyunca süren gösteri ve konser programları da başlamış oldu.
Programın ilk günü, UNESCO Uluslararası boyut kazanmasıyla Gürcistan’dan Batumı, İtalya’dan Lady Halo, ve Almanya’dan Duo Malıkı Konserlerini takiben saat 21.30’da Okan Murat Öztürk sahne aldı.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 24 Eylül 2022 Cumartesi günü saat 12:00’da Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı’na katılan ülke temsilcileri ile birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı.
Gürcistan-Batum Müzik Şehri Temsilcisi Mamuka Tamazashvili, İtalya-Pesaro Müzik Şehri Temsilcisi Flippo Galeazzi ve Almanya-Remschaid (Kardeş Şehir) Belediye Başkan Yardımcısı Beatrice Schlieper’in de bulunduğu basın açıklamasında konuşan Belediye Başkanı Ekicioğlu, şunları söyledi:
“UNESCO Müzik Şehri Kırşehir, 49 Dünya şehri arasından tanıtımı yapılan ilk 3 şehir arasında yer alarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmenin gururunu yaşıyor!
Almanya’dan kardeş şehrimiz Remschaid ve diğer UNESCO Şehirlerinin temsilcileri ve ekipleriyle birlikte bu özel günümüzde bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
2019 Yılında UNESCO ilimiz Kırşehir’i Yaratıcı Şehirler Ağına aldı. Kültüre sahip çıkıldığı zaman işlerin daha iyi yürüdüğünü görüyor ve bu doğrultuda programlar hazırlıyoruz.
5-6 bin yıllık bir tarihsel ve kültürel birikime sahip olan Kırşehir’imiz ve yöresi Ahi Evran, Hacı Bektaş, Âşıkpaşa, Yunus Emre, Taptuk Emre gibi birçok değer yaratmıştır. Anadolu Abdal Geleneği de bu kültürün bir parçası ve devamıdır. Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali, Hacı Taşan gibi kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması için Kırşehir Belediyesi olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. Kültüre sahip çıkmayan insanlar ve toplumlar; kültürü sadece kağıt üzerinde var sayanlar başarılı olamazlar. Bizler bu şehrin yöneticileri olarak bu yılki programımızda siz değerli misafir ülke şehirlerimizle de buluşarak ayrı bir mutluluğu yaşıyoruz. Bizim kültürümüzde sevgi var, kardeşlik var, dostluk var; eğer Düntyada da bu değerlerin hakim olmasını istiyorsak bizim Kırşehir’de sahip çıktığımız gibi her yerde sahip çıkılmalıdır.”
Konuk ülke şehir temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda, yapılan bu programın önemine vurgu yapılarak Kırşehir’de bulunmaktan duydukları memnuniyetlerini dile getirdiler.
Gürcistan-Batum Müzik Şehri Temsilcisi Mamuka Tamazashvili ve İtalya-Pesaro Müzik Şehri Temsilcisi Flippo Galeazzi de Kırşehir’i kendi şehirlerinde yapılacak olan programlara davet ettiler.
Almanya-Remschaid (Kardeş Şehir) Belediye Başkan Yardımcısı Beatrice Schlieper, yaptığı konuşmasında kendisinin bir müzisyen olmadığını, politika ile uğraştığını ama Kırşehir’de katılmış oldukları bu program sayesinde Kırşehir’in müziğe verdiği sevginin ve ruhun etkisinde kaldığını belirterek gittiğinde bunu anlatacağını belirtti.
Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ın oğlu Neşet Ertaş da burada yaptığı konuşmasında, “Bizim kültürümüz aslında Dünya kültürüdür. Büyüklerimiz “doğru birdir” demişler. “İncinsen de incitme” sözü her yerde doğrudur. Bu da her kültürde doğrudur ve olması gerekendir.” Dedi.
Cumartesi günü Duran Taşan, Haydar Akyol, Bursa Halk Dansları Topluluğu, İlyas Alkan, Umut Yoldaş Konseri olurken, ikinci gün kapanış konserinde saat 21:00’sa Özlem Özdil sahne alarak sevenleriyle buluşarak birbirinden güzel Türkülerini seslendirdi..
25 Eylül 2022 Pazar günü saat 10:00’da Büyük Ozanımız Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın Bağbaşı Mezarlığı’ndaki Kabir Ziyaretini takiben Muharrem Ertaş’ın evi ziyaret edilerek Mevlid programı gerçekleştirildi.
Saat 10:00-13:00 arası Halk TV’de canlı olarak yayınlanan “Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar” programına katılan Belediye Başkanımız Ekicioğlu, Kırşehir’den tüm Türkiye’ye ve Dünyaya Neşet Ertaş ve Kırşehir ile ilgili çok önemli mesajlar verdi. Neşet Ertaş’ın tüm aile bireyleriyle birlikte Gülşen Kutlu, Erkut Özkan, Taşan Kardeşler ve Orhan Altınöz’ün de katıldığı programda Neşet Ertaş hatıraları da anlatılarak onun Türküleri seslendirildi.
UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı Pazar günü Cacabey Meydanı’nda Hacıbektaş Gönüllü Semah Topluluğu’nun Semah Gösterisi ve Belediye Halk Dansları Topluluğu Gösterileri ile başlarken; Veli Ertaş, Burhan Ertaş, Taşan Kardeşler, Harun Culha, Yunus Deveci Konseri ve saat Erkut Özkan Konseri verildi.
Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ın aramızdan ayrılışının 10. Yılı olan 25 Eylül 2022 Pazar akşamı Kırşehir, müziğin başkenti olduğunu bir kez daha kanıtladı. Günün sürprizi ise Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş’ın 10 yıl aradan sonra bağlamayı eline alıp, oğlu Kerem Neşet Ertaş ile birlikte, babasının ve dedesi Muharrem Ertaş’ın türkülerini söylemesi oldu.
Neşet Ertaş’ın Kızı Döne Ertaş ise yaptığı duygu yüklü konuşmasında, Neşet Ertaş ve onun manevi mirasına niçin sahip çıkılması gerektiğini anlattı.
Sanatçı Selçuk Balcı Konserleri ile UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı tamamlanmış oldu.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Anma Programının hazırlanmasında ve sunumunda tüm emeği geçenleri kutladı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.