Kırşehir Express Gazetesi

REKTÖR KARAKAYA’DAN FİLİSTİN İÇİN İMZA

REKTÖR KARAKAYA’DAN FİLİSTİN İÇİN İMZA
18 Mayıs 2021 - 16:09

Rektör Karakaya ’’Filistin İçin Adalet ve İnsan Hakları Çağrısı’’ Basın Bildirisine İmza Attı

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin rektörleri üç dilde yayımladıkları bildiriyle, İsrail saldırısı altındaki Filistinliler için adalet ve insan hakları çağrısı yaptı. Türkiye’deki 189 üniversitenin rektörünün imzasının bulunduğu bildiri, OSTİM Teknik Üniversitesinde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna ilan edildi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın da imza attığı bildiride İsrail’in, Gazze şeridinde yerleşik sivil ve savunmasız Filistinlilere yönelik uygulamalarına, yaşam hakkını ortadan kaldıran şiddet, baskı ve saldırılarına bir yenisini daha eklediği, bebek, çocuk, kadın ve yaşlılar dâhil, çok sayıda masum sivili öldürdüğü, yaraladığı ve evsiz bıraktığı vurgulandı.

Rektör Karakaya: ‘’Filistinli Sivillere Yönelik İsrail Devlet Şiddeti Hiçbir Koşul Altında Kabul Edilemez’’

Mukaddes şehir Kudüs’te Mescid-i Aksa ve çevresindeki Filistinli sivillere yönelik İsrail devlet şiddetinin hiçbir koşul altında kabul edilemeyeceğini belirten Kırşehir Ahi Evran Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, şiddetin derhal sonlandırılması gerektiğini söyledi. Karakaya, 1948’den beri devam eden işgal sürecinin bir parçası olan bu orantısız şiddete göz yumup sessiz kalan uluslararası çevreleri de göreve çağırdıklarını kamuoyuna açıkladı.

Üniversite rektörlerinin görüşlerini açıklamasından sonra ’’Filistin için Adalet ve İnsan Hakları Çağrısı’’ basın bildirisi üç dilde okundu. Bildiriyi İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli Türkçe, Hitit Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk İngilizce, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ise Arapça olarak okudu.

İsrail’in insan haklarını umursamadığı, dünya toplumunun gözü önünde sistematik bir soykırım yoluyla bebek, çocuk, kadın ve yaşlı gözetmeden sivilleri öldürmeye, evlerini ve topraklarını gasp etmeye, tarım alanlarını yok etmeye devam ettiği aktarılan bildiride, şunlar kaydedildi:

“Aralıksız devam eden kanlı saldırılar sebebiyle üniversite rektörleri olarak uluslararası topluma sesleniyoruz, Birleşmiş Milletlerin uluslararası insan hakları hukuku ilkeleri çerçevesinde saldırılar, yıkım ve tahliyeler durdurulmalı, onurlu yaşama haklarını garanti altına alan egemen bir devlet kurmaları için Filistin toplumuna gerekli destek gecikmeksizin verilmelidir.”

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.