Kırşehir Express Gazetesi

TİCARET BAKANI AHİLİK TÖRENLERİNE KATILDI

TİCARET BAKANI AHİLİK TÖRENLERİNE KATILDI
21 Eylül 2020 - 14:27

Bu yıl 33.’sü düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

            Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ahilik Mesajı okundu.

            Programa katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Güzel şehir Kırşehir’de bulunmaktan, Ahilik Haftası’nın getirdiği güzel duyguları Kırşehirlilerle paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

            Ahilik Haftası’nın Kırşehir’in kültürel zenginliğine yakışır bir şekilde kutlandığını görmenin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ahilik Haftası etkinliklerinde 800 yıllık geleneğimizi yaşıyoruz, yâd ediyor ve yaşatıyoruz. Gelecek nesillere de bu geleneği aktarma gayretindeyiz. Ahilik geleneğimiz her şeyden önce Türk-İslam tarihi ve Türklerin Anadolu’ya yerleşmesinde önemli bir yere sahiptir. Ahilik teşkilatı, ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra Atalarımızın Anadolu’yu kalıcı bir yurt haline getirmesinde etkili olmuştur. Ahilik teşkilatı sayesinde zanaatkârlar çoğalmış, meslekler oluşmuş, yerleşik düzen gelişmiş, bereket artmıştır. Ahilik, Türk-İslam medeniyetinin ahlaki ve manevî değerlerinin toplumda en güzel biçimde yerleşmesini sağlamıştır. Ahilik liyakati, emeği, çalışmayı ve disiplini öğretmenin yanında paylaşmayı, adil rekabeti, hakkaniyeti, fakir-fukarayı gözetmeyi ve kanaatkâr olmayı öğretmiştir. Bu bakımdan ülkemizde sosyal-adalet kültürünün ve refah toplumunun anlayışının temelini atmışlardır. Bugün Türkiye olarak gelişme ve kalkınma yolunda büyük bir özgüvenle emin adımlar atıyoruz. Ülke olarak kendimize güvenin arkasında yatan en büyük etkenlerden birisi devlet geleneğimizdir, toplumsal birlik ve dirlik geleneğimizdir. Ahilik bunun en güzel yapı taşlarından birisidir.” dedi.

            Günümüzde uluslararası ortamda pek çok dünya ülkesi farklı sorunlar ile uğraşırken Türkiye’nin hem sorunların üstesinden geldiğini hem de savunmasından dış politikasına, sağlıktan ekonomisine kadar tüm kritik alanlarda ön plana çıkarak kendi bildiği doğruyu savunduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; “Türkiye’nin haklı menfaatleri çerçevesinde çekinmeden hareket ederek milletinden aldığı güçle kendi kaderini kendi belirleyen ülke olduğunu bütün dünyaya en iyi şekilde göstermektedir. Ülkemizin bugün oluşturduğu gücün arkasında elbette bin yıllık devlet geleneği ve toplumsal tecrübe yatmaktadır. Bugün bizlere düşen görev, Ahilik geleneğinin tüm erdemlerini yaşayıp yaşatmak, kardeşliğimizi ve dayanışmamızı sürdürmektir. Ahilik teşkilatı, o dönemdeki toplumsal yapılanmanın omurgasını oluşturduysa bugün de esnaf ve sanatkârımız toplumsal yapımızın temel taşıdır. Esnaf ve sanatkârımızın mesleğini en iyi şekilde icra edebilmeleri, gelişen ve değişen dünya düzeninde varlıklarını en etkili biçimde sürdürebilmeleri toplumsal refahımız ve huzurumuz açısından son derece önemlidir. Bizler de devlet politikalarımızı bu anlayış çerçevesinde şekillendiriyor, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan aldığımız güçle esnafımızı destekleyici adımlar atıyoruz. Devletimiz ve hükümetimiz her zaman olduğu gibi bu olağanüstü süreçte yine esnaflarımızın yanındadır.” dedi.

            Vali İbrahim Akın da yaptığı konuşmada, “33. Ahilik Haftası, milletimize özgü bir kültür ve medeniyet hazinesi olan Ahilik geleneğinin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve onun mimarı Ahi Evran-ı Veli’yi anmak üzere düzenlenmektedir. Ahilik Teşkilatı, bir esnaf teşkilatlanması olarak karşımıza çıkmış olsa da getirdiği kendine has ilkelerle asırlar boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel yaşantımıza yön vermiş, Anadolu’da refahın, birlik ve beraberliğin sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir. Ahilik Teşkilatı, esnaf ve ticaret erbabının belli bir disiplin içinde yetişmesinde ve denetime tabi tutulmasında büyük bir rol oynamıştır. Yamaklıktan çıraklığa, çıraklıktan kalfalığa ve kalfalıktan ustalığa yükselişte aranan en önemli özellik ahlakın yanı sıra mesleki ehliyet ve liyakat olmuştur. Günümüz ticari hayatında sıklıkla kullandığımız terimler olan iş ahlakı, üretici ve tüketici hakları, meslek standartları, mesleki eğitim, müşteri memnuniyeti gibi kavramları asırlar öncesinden dünyaya öğreten Ahilik geleneğidir. İnsanı ve toplumu yücelten, ahlak, dayanışma, paylaşma, adalet ve vatan sevgisini esas alarak milli birlik ve beraberliğimizin en büyük teminatlarından birisi olan Ahilik kültürüne sahip çıkmalı ve bu kültürü yaşatma gayreti içinde olmalıyız.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Ahilik Haftası’nın hayırlı olmasını temenni eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkârlarımız Ahilik ilkeleri ile çok daha güzel günlere erişecektir. İfadelerini kullandı.

            Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, TESKOMB Genel Başkan Vekili Mustafa Alan, TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Kırşehir ESOB Başkanı Bahamettin Öztürk’ün de birer konuşma yaptığı törende, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan’a Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından 2020 Yılı Ahilik Hizmet Ödülü verilirken Valimiz Sayın İbrahim Akın ve Esnaf, Sanaatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan tarafından Şed kuşatılarak Ahilik kaftanı giydirildi.

            Program, Yılın Ahisi seçilen Mahmut Recai Purutoğlu’na, Yılın Kalfası Barış Kahvecioğlu’na ve Yılın Çırağı Ahmet Durmaz’a ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.   

  1. Ahilik Haftası Kutlamaları Resmi Törenine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra Vali İbrahim Akın, Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Ankara Milletvekili Hacı Turan, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Turgut Aslan, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Esnaf, Sanaatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Genel Başkan Vekili Mustafa Alan, TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, ilimiz protokolü, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşu başkan ve temsilcileri ile vatandaşlarımız katıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.