BAŞKAN EKİCİOĞLU: BÖYLESİ ÖNEMLİ BİR PROGRAM ANKARA’DAN BU FELSEFEYE SAHİP OLMAYANLAR TARAFINDAN YÖNETİLİRSE ELBETTE ESNAF DA KATILMAZ.
ŞU UNUTULMAMALIDIR Kİ AHİLİK, KARDEŞLİK VE DAYANIŞMADIR; BİRLİKTE VE BERABER OLMAKTIR. BÖYLESİNE GÜÇLÜ BİR FELSEFEYİ HEP BİRLİKTE GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAMIZ GEREKİYOR.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu: Ahilik Felsefesinin, öğretilerinin ve kültürünün yaşatılarak gelecek kuşaklarımıza aktarılması doğrultusunda, içerisinde bulunduğumuz ve kutlamakta olduğumuz 58. Esnaf Bayramı ve 35. Ahilik Haftası'nın tüm Ahi Esnafımıza, Kırşehirli hemşehrilerimize ve bütün yurttaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Dünyada sendikacılığa temel teşkil eden; aynı zamanda ticaretin ve sanayinin de temel ve evrensel prensiplerini oluşturan Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilatın bugün Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, Dünyanın birçok yerinde etkisinin hissedildiğine dikkat çeken Başkan Selahattin Ekicioğlu, Ahilik Haftası Kutlamalarının ilk günü saat 11.10’da Neşet Ertaş Kültür sanat Merkezi’nde yapılan Açılış Programında yaptığı konuşmasında şunları ifade etti:
“Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilat Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, Dünyanın birçok yerinde örgütlenen bugünkü çağdaş anlamıyla Ticaretin, Sanayinin ve Sendikaların da temel ve evrensel prensiplerini oluşturmaktadır.
Ahilik Felsefesinin Anadolu’nun ortasında birçok medeniyete beşiklik yapmış olan Kırşehir’imizin tarihsel ve kültürel olarak ne kadar önemli bir yeri olduğunun altını bir kez daha kalın çizgilerle çizmemiz gerekir.
Bu noktada Ahiliği ve Ahilik Felsefesini ve dolayısıyla da Kırşehir’imizi hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtma noktasında büyük fırsat yakalamış durumdayız.
Bilindiği üzere UNESCO 1972 yılındaki konferansında UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi kabul etmiş ve Türkiye de 1983 yılında bu sözleşmeye resmen taraf olmuştu. Kültür miraslarımızın Dünya Kültür Mirasları arasında yer alması hepimiz için çok önem arz ediyor.
Ahilik Felsefesi, kültürü ve değerlerinin UNESCO'nun dünya miras alanlarını seçmede kullandığı ölçü olan “üstün evrensel değer" e sahip olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Dünya Kültür Mirası Kriterleri içinde bulunması gereken Ahilik geleneği öncelikle “insani değerlerin gelişimi” maddesinde ifade edilen tüm kriterleri içerisinde taşımaktadır.
Özellikle Ahilik Geleneği içerisinde bulunan ve çok önemli bir felsefesi olan Şed Kuşanma ve ritüelinin, yine UNESCO’nun 2003 yılındaki konferansında Sözleşme altına ve Türkiye’nin de 2006 yılında taraf olduğu “Somut Olmayan Kültürel Miras” kategorisinde yer alması hem ilimiz hem de ülkemiz açısından çok önem arz etmektedir.
“Kültürel mirasın aktarılmasında taşıyıcı işlevi gören dille birlikte sözlü gelenekler ve anlatımlar” maddesinde Ahilik Geleneği ve bu gelenek içerisinde bulunan “Şed Kuşanma” mutlaka yer almalıdır düşüncesindeyim. Bu noktada, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde “Ahilik Kültürü ve Değerleri” adlı dersin müfredatta yer alması bizler için olumlu bir kazanım olmuştur. Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Âşıklık geleneği, Karagöz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Mesir Macunu Festivali gibi etkinlikle yer alırken, bu listede Şed Kuşanma Törenlerimizin olmaması hepimiz için büyük bir eksiklik olarak karşımızda durmaktadır.
Ahilik Kültürü ve geleneği yüzyıllardan beri süregelen çok önemli bir esnaf ve dayanışma geleneğidir. Tüketim kültürünün, böylesi büyük kültür ve gelenekleri yok etmesinin önüne mutlaka ve mutlaka geçilmelidir.
Ahilik Haftası kutlama etkinliklerine görüyoruz ki maalesef protokol ve öğrencilerden başka katılım yok. Esnafımızın neden katılmadığı ve ne tür ekonomik zorluklar yaşadığı iyi düşünülmeli. Böylesi önemli bir program Ankara’dan bu felsefeye sahip olmayanlar tarafından yönetilirse elbette esnaf da katılmaz. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yılki Ahilik Haftası Kutlamaları resmi programında ilimizin Valisine, Milletvekillerine, Belediye Başkanına ve Esnaf temsilcilerine söz hakkı verilmedi. Kutlama Haftası davetiyesinde Kırşehir Belediyesi logosunun bulunmaması ise ayrı bir konu ve bu mantıkla ne kadar ileri gidebiliriz.
Şu unutulmamalıdır ki Ahilik kardeşlik ve dayanışmadır; birlikte ve beraber olmaktır. Böylesine güçlü bir felsefeyi hep birlikte gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor.
Ahilik Kültürü ve Geleneğinin acilen Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne de kaydedilmesi dileklerimle; Ahilik Felsefesinin, öğretilerinin ve kültürünün yaşatılarak gelecek kuşaklarımıza aktarılması doğrultusunda, içerisinde bulunduğumuz ve kutlamakta olduğumuz 58. Esnaf Bayramı ve 35. Ahilik Haftası'nın tüm Ahi Esnafımıza, Kırşehirli hemşehrilerimize ve bütün yurttaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”