Kırşehir Express Gazetesi

BU OKULU KİM İCAT ETTİ?

BU OKULU KİM İCAT ETTİ?
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
29 Kasım 2022 - 16:20

“Bu okulu kim icat etti?”
Son günlerde oğlumun dilinden düşmeyen ironik cümle!

Zannetmeyin ki merakından soruyor. Siniri, öfkesi ve çaresizliğinden soruyor. Daha bu yaşında okul sistemine sinirli, ödevlerin çokluğuna, her gün erken kalkmaya, istediği an istediği şeyi yapamamaya, doya doya oyuncakları ile oynayamamaya öfkeli ve tüm bunları yapmaya mecbur olduğu için de çaresiz! Bir kısır döngü içinde monotonluk onu yıpratıyor, direnmek istese de deneme sonuçları önüne dayatılınca oflaya poflaya boyun eğiyor.

Binlerce uzman öğretmen de var artık, neden sevdiremiyoruz bu çocuklara okulu? Neden “Okul var bugün” diyerek sevinçle yataktan fırlayamıyorlar, neden dersi derste öğrenemeyip, daha fazla daha da fazla, yılmamacasına çalışmak, testleri yutmak zorunda kalıyorlar?
Belki de okulu sevdiremeyen öğretmenler değildir, ailesi, akran zorbalığı, fiziksel ihtiyaçlarının karşılanamaması, okulların kalabalıklığı, sınav sistemleri, ders kitapları, yedikleri içtikleri hormonlu gıdalar ve ellerinden düşmeyen telefonlardır!

Üzülüyorum şu çocuklara! Bu zamanda çocuk olmak da zor!
Bizler de çalıştık ama oyun da oynadık, kitap da okuduk, araştırma da yaptık, televizyon da seyrettik… En çok da oynadık; sokakta, parklarda, bahçelerde. Enerjimizi atınca daha mı dinçti kafamız bilemiyorum ama şimdiki pek çok çocuğun test çözmekten ve telefon oyunlarından başka uğraşları yok! Olsa da zamanları yok!

Peki, kim icat etmiş bu okulu biliyor musunuz?
Eğitim kavramı ilk insanlara kadar uzanıyordur herhalde. Hayatta kalabilmek adına yaşantıları sonucu bazen tesadüfen bazen de deneye deneye bilgileri öğrenmeye başlayan insanlar, birbirlerini, çocuklarını eğitmişler ve bilgi aktarımı yapmışlar. Bu eğitimler zamanla toplu halde yapılmaya başlanmış. Belki o zamanlar adı okul değilmiş ama eğitimler pek çok çocuğa birden verildiği için okul kavramı oluşmaya başlamış. Bilinen ilk okul kavramı Sümerlerde Tablet Evleri, Antik Yunan’da görülen düşünce okulları olarak bilinse de günümüz okul kavramını Amerikalı Horace Mann oluşturmuştur. Ne bilsin adam, bu kadar hayır ve ah alacağını!
Onca olumsuzluğa rağmen, çaresizce ama içimizdeki çocukça umudu da kaybetmeden Albert Einstein’ın sözü ile bitirelim.
“Eğitim, insanın okulda öğrendiği her şeyi unuttuğunda arta kalandır.”

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.