Kırşehir Express Gazetesi

ÇOCUKLARDA BEYİN MOLASI

ÇOCUKLARDA BEYİN MOLASI
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
26 Nisan 2021 - 11:31

Hatırlar mısınız, okul yıllarımızda öğretmen ders anlatırken bir ara durur konu ile ilgili hikâyeler anlatırdı, hikâye sonrası da kaldığı yerden devam ederdi. Bazen de hiç ummadığınız bir anda “Haydi deve cüce oynuyoruz.” derdi ve ders ortasında oyun saati değilken bile deve cüce oynanır sonra kalınan yerden derse devam ederdi. Ders arası sorular, sohbetler, oyunlar… “Herhalde öğretmen anlatmaktan sıkıldı, o yüzden oyun oynatıyor derste!” diye düşünürdük. Meğer sıkılan bizmişiz ve öğretmen bunu anladığı için kısa molalar verirmiş. Bu kısa molaları yapmayan öğretmen yoktur herhalde.  Şimdilerde bu taktiğin adı değişmiş ve baya popüler bir şey olmuş. “Beyin Molası ya da Brain Breaks” diye adlandırılan teknik, insan zihnini dinlendirmeye odaklı.

Nörobilimciler, insan zihnine yapılan kısa molaların öğrenmeye etkisinin oldukça fazla olduğunu yaptıkları araştırmalarla ortaya koymuş. “Öğrenme; görme, işitme, tat koku ve dokunma duyuları ile algılanan uyarıların beyinde ilişkilendirme, tekrarlama gibi birden çok beyin işlevi sonucu gerçekleşir. Öğrenmenin doğrudan bir ölçümü yapılamaz, ancak ortaya çıkan davranış değişikliğiyle değerlendirilebilmektedir.” Öğrenme sürecini bu şekilde tanımlarlarken bu süreçte zihni odaklamanın, yorulduğu anda kısa bir mola vermenin de önemini belirtmişler.

Beyin molası uygulamaları, dikkati toplama, canlılık, öğrenmeye istekli hale gelme, rahatlama, eğlenerek zihni uyarma, aktif katılım sağlama, eleştirel düşünme, işbirliği gibi öğrenmeyi olumlu etkileyen süreçleri artırarak, dürtüselliği azaltma, derse yoğunlaşamama, gibi öğrenmeyi olumsuz etkileyen özellikleri kısa süreliğine de olsa ortadan kaldırarak etkin öğrenmeye ortam hazırlamaktadır.

Öğretmenlerimiz elbette bu teknikleri biliyor ama bu pandemi döneminde uzaktan eğitime devam eden çocuklarımıza etkin öğrenme ortamları sağlama gayreti gösteren ebeveynlerimize birkaç örnek vermek istedim.

İşte örnekler;

Birlikte şarkı söylemek, kısa hikâyeler anlatmak, zıplamak, dans etmek, ilginç sorular sormak, hayal kurmak, yaratıcı düşünme becerilerini içeren sorular üzerinde birlikte yorumlar yapabilmek, yoga, nefes ve esneme egzersizleri yapmak, ip atlamak, balonu yere düşürmeme oyunu oynamak, şarkı söylemek, müzik aleti çalmak, toprak ile ilgilenmek, bitkilere dokunmak, puzzle yapmak… gibi aklınıza gelebilecek pek çok ruhu dinlendiren şeyler beyin molası sayılabilir.

Yeter ki bu etkinliği ne zaman kullanacağınızı bilin ve çocuğunuzla birlikte siz de yapmak isteyin.  Bir bu eksikti, demeyin. Şu süreçte size de iyi gelecek!

 

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.