Kırşehir Express Gazetesi

CUMHURİYET BAYRAMI

CUMHURİYET BAYRAMI
Halil Durukafa( halildurukafa@kirsehirexpressgazetesi.com )
25 Ekim 2022 - 14:37

29 Ekim 1933 tarihi, Cumhuriyet’in 10. Yılını kutladığımız tarihtir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bu güne çok değer vermiş ve kutlama hazırlıklarını bizzat denetlemiştir. Mesela 14 milyonluk ülkeye 1 milyon Türk Bayrağı dağıtılmıştır. Her şehirde 101 pare top atışı yapılmıştır. Şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmuştur. Tiyatro sahnesi olan her şehirde “Yarım Osman” isimli tiyatro oynatılmıştır. İnanın, içimden o günü yaşamak geçiyor. Ne güzel olurdu değil mi şöyle o günü anlatan, yani 29 Ekim 1933 gününü anlatan, o günün hazırlıklarını anlatan belgesel tadında bir film. Bence izlemesi çok keyifli olurdu, diye düşünüyorum.

Sonra, ne olmuştur, biliyor musunuz? Cumhuriyet’in 10. Yıl kutlamaları için bir Marş Yarışması düzenlenmiştir. Yarışmada, Faruk Nafız Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar’ın sözleri seçilmiştir. Cemal Reşit Rey de bestelemiştir. İşte o Marş;

Çıktık açık alnınla on yılda her savaştan
On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan
Başta bütün dünyanın saydığı Başkumandan
Bir baca yükseliyor, durmadan her yamaçtan

Çok tanıdık değil mi? Hemen hemen hepimiz ezbere biliyoruz… Fakat fark ettiniz mi bir şey farklı? Evet, evet, son mısra farklı, öyle değil mi? Evet, öyle, farklı… Çünkü yarışmayı kazanan marş Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e getirilir. Gazi, “Demir Ağlar.” Yani, demir yollarındaki gelişimin anlatılması gerektiğini düşünür ve son mısrayı çizip, “Demir ağlarla ördük, Anayurdu dört baştan.” yazar. Böylelikle 10. Yıl Marşımız şekillenir. Anlayacağınız; Ata, 10. Yıl Marşı’na da böylesine bir dokunuşla imzasını atar.

Bence çok güzel bir ayrıntıydı. Sizinle paylaşmak istedim. Sözlerimi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutlayarak bitirmek istiyorum. Kutlu olsun.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.