Kırşehir Express Gazetesi

EDEP YA HU

EDEP YA HU
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
17 Ağustos 2021 - 15:14

Günlerdir hislerimi nasıl anlatsam diye düşünürken bir teyze ile iki haftadır beklenen yağmur eşliğinde insanlar, yangınlar ve doğa üzerine sohbet ettik. Sosyal medyadaki görüntülerden nasıl içimizin acıdığından, hayvanların çektiği sıkıntılardan, insanların aciz kalışından… İnsanların acizliğine karşı aciz kalıyor bizim de ruhumuz. Söndürülen yerlerin küllerinin bizim acımızı dindirmediği gibi maddi desteğin onların acılarını dindirmeğe de yetmeyeceğinden bahsediyoruz. Öyle ya her şey maddi değil! Kim bilir o ağaçların altında ne piknikler yapıldı, ne oyunlar oynandı, ne hayvanlar otlatıldı ne bitkiler ne meyveler toplanıldı. Belki birileri yorulup altında dinlenirken, bir bülbülün sesini dinledi belki çalılıkların arasında bir tavşanın kaçışına şahit oldu. Belki bir gün domuz indi bahçelerinin kıyısına belki bir gün yavru bir ayı çıktı kovanlarının başına.

Hüzünlenirken kayınvalidesinden bahsetmeye başladı teyze. Orman yangınlarından kayınvalideye laf nasıl geldi hatırlayamıyorum. Kayınvalidesi çok titiz bir kadınmış, yıllarca birlikte yaşamışlar. Üst katlarında da kiracıları otururmuş. Her gün sabah, öğle ve akşam bahçenin etrafını süpürür, kiracının çocuklarına kızarmış. Bir gün dayanamayıp çıkmış yukarı kiracıya hayıflanmış. “Yetti gayri yavrum, şu çocuklarınıza bir dur deyiverin. Her çöpü, kâğıdı aşağı atıveriyorlar.”  Kiracının özrünü ya da azcık utanmasını bekleyen kayınvalide, duydukları karşısında kalakalır. “Teyze ben bu evi senden kiralamadım, oğlundan kiraladım. Çok kıyamıyorsan evini kiralamayacaktınız.”

Teyze ne desin? Evi kiralayınca çöp atılabileceğinin normal karşılanmasına mı edepsizliğine mi laf yetiştirsin?

Acı gerçek bu! Maalesef bu zihniyette çok fazla insan var. Ve bizler onları eğitemiyoruz. Edepsizlik ukalalığa karışmış ve çözülemiyor. Çözülemediği gibi bu zihniyettekiler daha çok çocuk yapıp daha çok kendi gibi bireyler yetiştiriyor. Öğretmen uyarsa ya  “Hoca, bir şey olmaz, sen bak işine.” diyor ya da şikâyet ediyor, komşusu uyarsa kabul etmiyor hatta daha da ileri gidip çekip vuruyor.

Diyorum ki olmuyor! Ne yaparsak yapalım, dini açıklamalar okuyarak ahlaki değerler üzerinde dursak da insanlığın özü değerleri anlatsak da vatan millet sevgisi desek de yok, olmuyor. Yüzyıllardır anlatılamamış, anlatamamışız ve anlatılamayacak. Bizleri kahreden yangınlara illa bir suçlu arıyoruz ama kimse dönüp de kendine bakmıyor. Çok klasik bir laf vardır hani “Lütfen yerlere çöp atmayalım” diye. Her yerde yazar, yazar da kim okur? Okusa bile kim uyar bu karala? Uymadığında kim uyarır? Uyduğunda kim ödüllendirir? Her şeyi geçtim insanlar, böyle bir yazı olmadan da uygulayabilen kaç kişi vardır? Ama yok insanların bazıları yere tükürmeyi, en uzağa şişe fırlatmayı, yediği abur cuburun ambalajını, içtiği sigaranın izmaritini, çiğnemekten yorulduğu sakızı yere fırlatmaktan keyif alıyor. “Amaan bundan ne olacak? Zaten herkes atmış! Burada kimse yok, kim görecek?” diye diye olan oldu sonunda. Lakin kimse suçu kendinde bulmuyor?

Bizler insanlarımızı eğitemiyoruz! İnsan yaşamının ilk 12 yılı ahlak gelişimi için çok önemli. Bencillik, vicdan, empati, saygı, sevgi, barış, hoşgörü ve merhamet. Bu değerleri ister dini edep olarak ele alın ister insani değerler. Bakış açınız hangisini kabul ediyorsa artık! Neticede sonuç ve amaç aynı. Bu değerleri öyle derslerde iki okuma parçası bir süslü pano ile değil, tabiri caizse ciğerine soka soka öğretmek hatta ileri gidelim aşılamak lazım. Peki, bu çocuğa aşıladın ya evdeki ana, babası, yakın çevresi ne olacak? Demiyorlar mı sanıyorsunuz “Amaan sus karışma, onlar derslerde olur?”  işte o yaşa gelmiş olanı eğitemeyiz lakin canını alır gibi parasını alırsanız öğrenir.

İşimizi, geleceğimizi, dünyamızı vicdana bırakmayalım. Garantiye alalım. Özellikle 12 yaşına kadar okullarda çocuklara; belediyeler, valilikler de katı cezalar ile öğrenememiş yetişkinlere öğretsin. Oy korkusu yaşanmasın, tanıdık diye torpil yapılmasın artık!  Artık suçu herkes kendinde arasın.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.