Kırşehir Express Gazetesi

FARKINDALIK

FARKINDALIK
Halil Durukafa( halildurukafa@kirsehirexpressgazetesi.com )
21 Ağustos 2023 - 12:24

Toplumsal konularda farkındalık yaratmak çok güçlü bir eğitimdir. Örneğin Kırşehir’in girişinde “Bu Şehirde Herkes Emniyet Kemeri Kuşanıyor” tabelasını görmüşsünüzdür. Hani, Pir Ahi Evran-ı Veli’nin Şed Kuşanma törenlerine atıfla yapılmış bir tabeladır. Hakikaten, önemli bir tabeladır. Hangi kurum yaptı bilmiyorum ama sanırım Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü’dür veya Karayolları Müdürlüğü’dür kendilerini kutluyorum. Çok anlamlı bir yaklaşımla, farkındalık yaratmışlardır. Kendi adıma teşekkür ederim.
17 Ağustos 2023 tarihinde saat 18.57’ de Cacabey MeydanI’na Kırşehir Belediyesi tarafından bir Anıt dikildi. Bir teşekkürü de onlara etmek zorundayım. Çünkü hakikaten bu hizmet de toplumsal bir farkındalık yaratacağına inanıyorum. Biliyorsunuz, 17 Ağustos 1999 tarihinde saat 18.57’de Marmara bölgesini çok derinden etkileyen ve binlerce canımızı kaybettiğimiz, malımızı kaybettiğimiz büyük bir deprem felaketi yaşandık. İşte bu anıt, o depreme atıfla felaketin 24. yılında ve depremin olduğu saatte açıldı. Tabii anıtın açılışında, Kırşehir Belediyesinin yanında, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odasının da varlığı farkındalığa güç verecektir. Tebrik ediyorum. Teşekkür ediyorum.
Bu konuda toplumsal farkındalık yaratmak ne demektir? Ülkemiz bu deprem felaketinden çok çekmiştir. İşte son olarak 6 Şubat 2023 Pazarcık ve Elbistan depremi, daha önce Erzincan, Elazığ, Bingöl, Dinar, Düzce depremleri çok canımızı acıtmıştır. Bu işe artık önlem almak zorundayız. Bakın çok acıdır. Pazarcık depreminden sonra bölgeye gönüllü olarak gittim. Kaldığımız yerin tam karşısında harabe haline dönen bir okulu gezme fırsatım oldu. Sınıfın birinde girdim. Her sınıfta olduğu gibi, sıralar birbirine girmiş, 4.17 de takılı kalan saat yere düşmüş, çocukların defterleri, kitapları yerlere dağılmış, duvarın sıvaları dökülmüş vaziyetteydi. Fakat bir nüans gördüm. Sınıfın panosu da yere düşmüştü. Panoya iğneli birkaç özlü sözün yanında bir de bir a4 kâğıdına farklı renklerle ve irice yazılmış bir yazı dikkatimi çekti. “ Deprem Öldürmez, İhmal Öldürür.” Çok ironi değil mi? Ümit ederim ki o yazıyı yazan ilkokul çocuğu nice güzel resimler yapar, yazılar yazar. Aksi hepimizin yüreğini parçalar. İşte deprem farkındalığı yüreğimizi parçalamamak için alacağımız önlemlerdir. Mesela sunu söyleyebilirim. Lütfen! Evlerimizi yaparken veya yaptırırken bir mühendis her aşamasında yanınızda olsun. Yoksa ya biz parçalanacağız ya da yüreğimiz…

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.