Kırşehir Express Gazetesi

HACIBEKTAŞ VE KIRŞEHİR BİRLİKTELİĞİ ÜZERİNE!

HACIBEKTAŞ VE KIRŞEHİR BİRLİKTELİĞİ ÜZERİNE!
Halil Durukafa( halildurukafa@kirsehirexpressgazetesi.com )
29 Temmuz 2021 - 11:41

20 Aralık 2009 yılında şu an Nevşehir İline bağlı Hacıbektaş ilçemizin olması gereken il olan Kırşehir’e bağlanması konusunda bir yazı yazmıştım. Dostlarım, arkadaşlarım ve takipçilerim mutlaka hatırlayacaklardır.

Bugün Kırşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Ekicioğlu’nun konuyu tekrar gündeme getirmesiyle 11 yıl önce yazdığım yazıyı düşüncelerimden hiçbir şey kaybetmeden tekrar paylaşmadan önce küçük ve aşılabilecek bir sorun dan da bahsetmek isterim.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi… Nevşehir Üniversitesi adıyla 17 Mayıs 2007 tarihînde hizmete giren 17 üniversiteden biriyken Üniversitenin ismi 7 Kasım 2013 tarihli resmi gazetede yayımlanan 6501 sayılı kanun ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi, dediğim gibi küçük ve aşılası bir sorundur. Neden? Çünkü 18. yüzyılda o zaman Başvezir olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın imar ettiği şehrin üniversitesinin isminin 13. yüzyılda yaşamış bir Velinin ismi olması 2013 yılında ilgili siyasilerin uyuması kadar manidardır. 11 yıl önce yazdığım yazı:

“Çocukluğumda hanemize misafirler gelirdi. Biz, gelen misafirleri en güzel şekilde ağırlamaya çalışırdık. İşte bulgur pilavı yapardı annem, yufka ekmeğin üstüne serer, ayranla beraber büyük bir keyif alarak yenirdi. Ya da soğan kırmızı böreği veya diğer ismi kırmızı soğan böreği gene ayranla ne keyifli olurdu, anlatılması çok güç derler ya! Anlatılmaz, yaşanır aynen öyle. Sonra Kırşehir şöyle bir turlanır. Doğru Hacıbektaş’a, belki sonra Ürgüp-Göreme, kiliseler falan gezdirilirdi. Maksat misafir eğlensin. İyi vakit geçirsin.

Şimdilerde o günleri hatırladıkça ve Hacıbektaş deyince içim şöyle bir cız ediyor. Duygulanıyorum. O toprakların gerçek sahibine Kırşehir’e bağlanmasını istiyorum. Nevşehirliler gücenmesin ama Hacıbektaş’ın Nevşehir’e bağlı olmasını sindiremiyorum.

Çünkü Hacıbektaş’ın kültür itibarı ile Nevşehir’e bağlanması biraz gariptir. Nevşehir’in böyle bir kültürel yapısı yoktur. Hacıbektaş’a kültürel yapı olarak en yakın ilin Kırşehir olduğunu söyleyebiliriz. Bu sözümüzün yapılacak tarihi ve sosyolojik bir bilimsel araştırma ile destekleneceğinden eminim. Bu bilimsel çalışmanın da tarafsız bir üniversite bünyesinde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Görülecektir ki Hacıbektaş’ın kültürel dokusu Kırşehir’in kültürel dokusu ile uyuşacaktır.

Biz bunları söylüyoruz ki; bazı çalışmalarımız var. Bu çalışmalar bilimsel mi? Hayır, fakat “görülen köy kılavuz istemez”miş. Bazı dostlarımız var. O dostlarımız sürekli oradalar ve halkın nabzını tutmaktalar. Verilecek herhangi bir görevde tecrübelerini ve bireysel etkinliklerini kullanacaklardır.

Hacıbektaş halkı da Kırşehir’i il olarak gönülden istemektedirler. Bu oran o kadar yüksek ki,% 90’lar olarak ifade edebiliriz. Yapılacak bir halk oylamasında, verilecek karar bellidir. Bu demokratik bir yaklaşımdır. Halk asıldır. Asıl’ın olduğu yerde vekillere, ağalara,  paşalara, patronlara ihtiyaç yoktur.

Bir kere bizde bir asilik vardır. Yani bir başkaldırı vardır. Bu başkaldırıyı Âşık Paşa Hazretleri’nde görebilirsiniz. Kırşehir halkının hissiyatında da görebilirsiniz. Farklıdır fakat gerçektir. Kırşehir ne Konya’ya ne de Kayseri’ye benzer veya diğer çevre illere, Kırşehir olarak sisteme asiyizdir. Onlar sistemin illeridir. Hacıbektaş halkı da böyledir. Yani bizim gibidirler. Tabii bu başkaldırı fikir bakımındandır. Kesinlikle eşkıyalık aşamasına geçmemiştir, geçemez. Zaten Hacıbektaş’ı Veli de Âşık Paşa Hazretleri’nden etkilendiği söylenir ki; doğrudur. Dolayısıyla her iki halk birbirine daha yakın bir görünüm içindedir ve bir arada aynı vilayette olması gerekmektedir. Sayın Milletvekilimiz Mikail Arlan Beyin de bu konuda yapmış olduğu inceden çalışmaları takip etmekte ve takdir etmekteyiz ve sonuna kadar desteklemekteyiz.

Hacıbektaş ve Kırşehir halkları tarihi, kültürel ve sosyolojik bakımdan birbirine kenetlenmiştir. Bir an önce bu kenetlenmenin bürokratik işlemlerde de gerçekleşmesini istiyoruz.

Artık 55 senelik ayrılığa son vermek gerekmektedir. Bir vuslat tarihi belirlenmelidir. Kırşehir halkı olarak bu vuslatı iple çekmekteyiz. Biliriz ki; murada ermek sabır işidir (Hacıbektaş’ı Veli) bekliyoruz. Biz; Bir olalım, iri olalım, diri olalım (Hacıbektaş’ı Veli) istiyoruz. Bağlamanızı Kırşehir Valilik binasında görmek istiyoruz.“

Evet, Bağlamanızı Kırşehir Valilik Binasında görmek istiyoruz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.