Kırşehir Express Gazetesi

SAĞ EL Mİ SOL EL Mİ?

SAĞ EL Mİ SOL EL Mİ?
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
06 Nisan 2021 - 11:12

Sağlak mıyım solak mıyım? Sağ elimle ile mi yemeliyim sol elimle mi? Yaratıcı mıyım analitik düşünür müyüm? Sol elimle yazmalı sağ elimle yemeli miyim? Sol el şeytanın eli midir? Bu düşünceler, kimi insanoğlunu geçmişten bugüne huzursuz eden, kararsızlığını bilinçaltına taşıyan düşüncelerdendir.

İnsan beynin iki ana bölümden oluştuğunu ama bu bölümlerin de pek çoğunun işlevini hala bilemiyoruz. Ancak bilim insanlarının araştırmaları sonucu, beynimizin sağ ve sol yarım küresinin farklı zihinsel süreçleri olduğu tespit edilmiş. Bu yarım küreler vücudumuzda ise çapraz bir etkiye sahip. Yani beynimizin sağ yarım küresi sol tarafımızı, sağ yarım küresi de sol tarafımızı yönetiyor. Hatta araştırmalar, sağ elimizi kontrol eden sol beynimiz; mantık, matematik, konuşma, yazı yazma ve bilim gibi konularından, sol elimizi kontrol eden sağ beynimiz ise; sanat, müzik, algı ve duygulardan sorumlu olan bölümdür.

İnsanların pek çoğunun ise sağ elini kullandığı, sol elini kullananların sayısının daha az olduğu da bir başka araştırma ile tespit edilmiş. Araştırmalar bu yönde olsa da bazı kültürlerde sağ el kullanımı öne çıkıp, sol el kullananları kötülerken bazı kültürlerde de tam tersi durum ortaya çıkmış. Batıl ve dini inançlar bu düşünceleri etkilemiş.  Her iki inanca göre de “amaçsız bir şey var olmaz” düşüncesinden yola çıkacak olursak, her iki elimizin de yaşamımızı daha etkin kılmak için oldukça önemli olduğunu ve birbiri arasında üstünlük olamayacağını söyleyebiliriz.

Beynimiz bizi sağ ve sol elimizden birini daha çok kullanmaya yönlendirse de bazı insanların her iki elini de aynı yeterlilikte kullandığı da görülmektedir. Yani sağlık mı solak mı belli değildir. Bu insanlar beyninin her iki yarım küresini de aynı ölçüde kullanabilmektedir. Bu kişilere “ambidexter” denir. Nadiren görülen ambidexter insanların dahi olduğu da düşünülmektedir. Leonardo Da Vinci buna bir örnektir.

Peki, siz sağlak mı solak mı yoksa ambidexter misiniz? Ya çocuğunuz, beyninin hangi bölgesini daha baskın kullanıyor?

Genellikle 1,5 -2 yaş civarı netleşmeye başlayan tercihler ve bu tercihlere yapılan destek ya da tabiri caiz ise köstekler, çocuklarımızın tüm yaşamını etkiliyor.Destek olmakta sorun yok lakin köstek oluyorsanız bir durun derim! Çocuğunun solak olduğunu anlayan ve dünyası yıkılan pek çok aile tanıdım. Israrla sağ elini kullanmaya zorlayanları hatta abartıp bazı işleri yaparken sol kolunu bağlayıp sağı kullanmaya zorlayanları biliyorum. Onlara hep şöyle dedim “İnsan vücudunun işlevi bir bilgisayar gibi ve siz onun işleyişine müdahale edip farklı bir bilgi giriyorsunuz ve yine mükemmel sonuç bekliyorsunuz ve daha kötüsü bunun olacağına, olmuşluğuna inanıyorsunuz ama bir süre sonra bilgisayar hata veriyor, yanıyor!”

Solak olup da sol elini kullanmaya zorlanan ya da tam tersi durumda olan insanlarda stres, yazı yazmayı öğrenmede ve hızlı yazı yazmada güçlük, okul başarısızlığı, kendi yeteneklerine yönelik güvensizlik hatta kekemelik, tırnak yeme, aşırı utangaçlık, odaklanma sorunları, nevrotik kişilik, sakınmacı kişilik geliştirme, yatak ıslatma, hafıza sorunları ve fiziksel yorgunluk gibi birçok sorunun ortaya çıktığı araştırmalarla ortaya konulmuştur.

Demem o ki, bırakın çocuğunuzun beyni işlevini yerine getirsin!

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.