Kırşehir Belediyesi bünyesinde “Soner Demirbaş ile Şiir Atölyesi” hız kesmeden hayata dokunmaya devam ediyor.
Son olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle “Dizelerde Kadın Olmak” adlı bir şiir dinletisi sundular. Açıkça söylemek gerekirse bir önceki şiir dinletilerinin üstüne koyarak çok daha albenili bir dinleti izledik. Emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. İyi ki varsınız. Hep var olun.
Tabii ki şiir bu toprakların olmazsa olmazıdır. Hep şöyle olmuştur; Bu toprağın insanı hayatın tüm getirdiklerini şiirle anlatmıştır. Düzyazıya pek rastlamazsınız, hep şiirdir. Gök şiir olmuştur, yer şiir olmuştur, dost-düşman, iyi-kötü, acı-ızdırap, sevinç-mutluluk hep şiir olmuştur. Görüyorum ki halen her şey şiir olmaya devam etmektedir. İşte bu dinletide de “kadın” şiir olmuştur.
Şiir, kadınların yüzyıllardır süregelen mücadelesinin sessiz ama en güçlü tanığıdır. Bu etkinlik de tam olarak bunu gözler önüne sermiştir. Şairlerin kaleminden dökülen dizeler, katılımcıların yüreklerinde yankı bulmuştur. Gecede; edebiyatın ruh veren gücüyle kadınların sesi yükselip, mücadeleleri anlatılmıştır. Varoluşları kutlanmıştır.
Bu dinleti, sadece bir şiir akşamı değildir. Aynı zamanda, sanatın kadınların sesi olabileceğini, onların yaşanmışlıklarını ve hayallerini en derin haliyle yansıtabileceğini gösteren bir manifesto, bir isyan niteliğindedir. Edebiyatın dönüştürücü gücüne bir kez daha tanıklık ettik. Var olun.
‘Kadın’ olmalı. ‘Kadın’ var olmalı…
Kadın hayatın her alanında eşit, özgür ve güvenli bir şekilde var olabilmesi, toplumun en temel sorumluluğudur. Şiddet; fiziksel, psikolojik, ekonomik veya sosyal olsun, asla kabul edilmez ve hiçbir bahaneyle meşrulaştırılamaz. Kadınların haklarını, kazanımlarını savunmak, onları korumak ve güçlendirmek sadece bireysel bir görev değil, aynı zamanda şiddetsiz, adil ve eşit bir dünya için ses yükseltmek adına bir fırsattır.
Şiir, kadınların ellerinde daha da anlam kazanıyor. Bu güzel etkinliği düzenleyen Şiir Atölyesine ve sahnede yüreğini açan şairlere gönülden teşekkürler.