Kırşehir Express Gazetesi

Tüm Öğrencilere Harçlık

Tüm Öğrencilere Harçlık
Halil Durukafa( halildurukafa@kirsehirexpressgazetesi.com )
26 Eylül 2022 - 11:44

2022-2023 dönemi eğitim ve öğretim 12 Eylül pazartesi günü başladı. Yaklaşık 18 milyon öğrenci 179,5 gün ders görecek ve 16 Haziran 2023 günü dönem sonlanacak. Kutlu olsun.
Bu dönemde, 1 milyon 200 bin öğretmen de çocuklarımıza emeklerini esirgemeyeceklerine inanıyoruz. Teşekkür ederiz. Onlara da kutlu olsun yeni dönem.
İnşallah bizleri muhasır medeniyetler seviyesine çıkaracak nesiller yetişir. Ülkemiz kalkınır, ülkemiz güzelleşir, dünyanız yaşanabilir bir yer olur.
Tabii, her sektörde olduğu gibi eğitimin de bir maliyet var. Bahsedeceğim devletin kendi evlatlarına sunduğu imkânların maliyeti değil. Bahsedeceğim, bu ekonomik buhranda öğrencilerin kendi harçlıklarının durumu. Ya da ebeveynin günlük ya da aylık maliyetinden bahsediyorum.
Asgari ücretin net 5 bin 5 yüz Türk Lirası olduğu bir dönemden bahsediyorum. Sadece bir öğrencinin öğle yemeği maliyeti 30 TL. 179 eğitim-öğretim olacağı düşünülürse toplam 5.350 TL dikkat ederseniz tek çocuk için. Bu eder iki çocukta 10 bin TL’yi geçiyor ki ebeveyn iki ayını çocuklarının sadece harçlığı için çalışacak. Normal mi?
Bence değil. Buna bir çare bulmak gerekiyor. Hem de ivedilikle…
Ne olabilir? Artısı-eksisi tartışılması şartıyla öğlenci-sabahçı eğime geçilebilir. Tabii tüm okullar geçecekse. Özel okullar dâhil ki eşitsizlik ya da adaletsizlik bu ekonomik buhranı getirdi. Yanlış mı düşünüyorum?
Başka ne olabilir? Mesela, sosyal devlet istisnasız tüm öğrencilere harçlık verebilir. Veremez mi? Verebilir bence. Güzel de olur.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.