Kırşehir Express Gazetesi

YUNUS EMRE TÜRBESİ; TAM DA BURASI!

YUNUS EMRE TÜRBESİ; TAM DA BURASI!
Halil Durukafa( halildurukafa@kirsehirexpressgazetesi.com )
17 Mayıs 2022 - 14:38

“Bozkır kitap açıyor…” Sloganı ile Kırşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kırşehir Belediyesi Kitap Günleri 13 Mayıs 2022 tarihinde başladı ve 22 Mayıs 2022 tarihinde de sona erecek. Yani, Kitap Günleri devam ediyor. Her gün ünlü yazarlar geliyor, çeşitli etkinlikler de oluyor. Çok güzel oldu çok… Seneye daha güzel olacak.
Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gitmediyseniz gidin, tabiri caiz ise ben boğuldum kitapların içinde. Siz de boğulasınız
Kırşehir Belediyesi, Kitap Günleri’nin ilk gününde ağır misafirler ağırladı. Onlardan biri de büyük salonu hınca hınç dolduran, yaşayan en popüler Tarih Profesörü İlber Ortaylı’ydı. İlber Hoca’nın, birikimi dağlar kadardır. Sözü çok açık ve güvenilirdir, itimat edilir. Bunları söylememe gerek yoktur, diye düşünüyorum.
Güzel bir şey olmuş…
Biliyorsunuz, Yunus Emre Türkiye’ye değil dünyaya mal olmuş kültürel bir değerdir. Yunus Emre’nin birçok yerde türbesi vardır. Bir rivayete göre ise bir türbesi de Aksaray ve Kırşehir illerinin tam kesişim noktasındadır. Ulupınar (Sulhanlı) köyü ile Sarı Karaman (Saraman) köylerinin arasındaki tepededir. Çok güzel bir manzarası vardır. Karşıdan Erciyes Dağı gözükür, arkada Ekecik Dağı, Hasan Dağı gözükür. Hacıbektaş yakındır. Taptuk Emre Dergâhı yakındır. Şahsen zaman zaman gider huzur bulurum. Kısacası çok özel ve huzur veren bir yerdir.
Güzel bir şey olmuş. Çok güzel bir şey… Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kırşehir Belediyesi Kitap Günleri vesilesiyle Kırşehir’e gelmişken Yunus Emre Türbesi’ne de uğramış. Ve Youtebe’a da düşen görüntüleriyle şu cümleleri kurmuş; “Burası, burası. Tam burası! Çilehanesiyle, Hacı Bektaş-ı Veli’ye yakınlığıyla, Taptuk Emre Dergâhına yakınlığıyla… Burada mistik bir görünüm var. Bütün dünyada da böyledir. Mistizm böyle yer bekler. Bakarsan, Sicilya’da da böyledir. Yunanistan’daki manastırların etrafıda böyledir. Hava çeker seni, sonsuzluk… Hem başı var. Hem sonu var ama hem de yok da gibi…”
Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Kırşehir ve Aksaray’ın tarihini değiştirecek bu tespitinin ardına hiç vakit kaybetmeden düşmek gerekir. Her iki il de tüm dinamikleriyle bu fırsatı değerlendirmelidir. Bilimsel seferberlik ilan edilmelidir, diye düşünüyorum.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.