Kırşehir Express Gazetesi

“DURMUŞ AKÇA ANLATIYOR…” ADLI KİTAP ÇIKTI!

“DURMUŞ AKÇA ANLATIYOR…” ADLI KİTAP ÇIKTI!
25 Kasım 2020 - 12:19

“DURMUŞ AKÇA ANLATIYOR…” ADIYLA YAYINLANAN KİTAP BİR DÖNEME IŞIK TUTUYOR!

Kırşehir Express gazetesi yazarı Eczacı Halil Durukafa Emekli Eğitimci Durmuş Akça ile yaptığı söyleşilerini “DURMUŞ AKÇA ANLATIYOR…”  adıyla Kasım 2020 tarihinde kitaplaştırdı.

Kırşehir Express gazetesinin 9 Mart 2017 perşembe günkü 178. sayısında ilk röportajla başlayan ve tam 24 hafta boyunca gazetemizde tefrika edilerek okurlarımızla buluşan Emekli Eğitimci Durmuş Akça ile yapılan söyleşi yazarımız Eczacı Halil Durukafa tarafından derlenerek ve redakte edilerek “DURMUŞ AKÇA ANLATIYOR…” adıyla Kasım 2020 tarihinde kitaplaştırıldı.

Okurlarımızın gazetemizde tefrika edilen söyleşiden de hatırlayacağı üzere Emekli Eğitimci Durmuş Akça, yazarımız Halil Durukafa’nın özellikle 70’li yılları ve 80’li yılları da içine alan ve dönemin siyasi, kültürel, ekonomik ve toplumsal eylemliliklerini de konu edinen sorularına içtenlikle yanıt vermiş ve o dönemi yaşamamış olan genç kuşaklara da bir hatırlatmada bulunarak hafızamızı tazelemişti.

Kitap için redaksiyonunu Gizem Durukafa’nın, grafik tasarımını Nezih Taş’ın yaptığı ve Kırşehir Express gazetesinde yayınlanan röportajların toplamından oluşan “DURMUŞ AKÇA ANLATIYOR..” adlı kitabın bir bütün halinde okurlara ulaşmasında başta gazetemiz yazarı Eczacı Halil Durukafa olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyoruz.

Ve gazetemiz yazarı Eczacı Halil Durukafa “DURMUŞ AKÇA ANLATIYOR..” adlı kitabın önsözünde şunları ifade ediyor:

“Oldum olası 70’li yılları ve 80’li yılların özellikle ilk yarısını merak etmişimdir. Aslında bu tarihlerin Cumhuriyet tarihinin de en hareketli yılları olarak değerlendirebiliriz. İşte böyle bir merak sonrası yollarımız sevdiğim, saygı duyduğum Levent Akça’ın babası Durmuş Akça ile birleşti. Onun anlatmayı sevmesi benim de dinlemeyi sevmem, ikimizi bu uzun soluklu söyleşide buluşturdu. İyi de oldu… Fakat yorulduk o anlatmaktan ben anlattıklarını yazmaktan ve sormaktan yoruldum. Ancak sonu böylesi bir kitap oldu ki biz çok sevindik. Burada beni Durmuş amcayla tanıştıran Levent Akça’ya teşekkür etmek isterim.

Kırşehir Express Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni(miz) Soner Demirbaş ile görüşüp yayınlama kararı aldığımız bu maceramızın ilk bölümü 9 Mart 2017’de gazetede okurla buluştu ve aralıklarla da 24 hafta boyunca sürdü.  Ki buradan tekrar Kırşehir Express Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve İmtiyaz sahibi Soner Demirbaş’a teşekkür etmek isterim.

Bazen kulağıma dönemin siyasi çekişmeleri mi dersiniz yoksa fraksiyon ayrışmaları mı bilmiyorum ama neden böyle bir söyleşi? Neden Durmuş Akça? “Şu soruyu da sor? Bu soruyu da sor?” gibi soruları çalınmıyor değil.  Öncelikle o dönemin yaşantısı, şimdi kaybolmuş değerleri, Kırşehir’in ilk TÖS başkanı ve yönetimi, TÖS binası, ilk devrim şehidi, TÖB-DER’li yıllar, 12 Eylül süreci ve tabii ki dönemin isimleri, yapılan eylemler, vs. gibi olayları öğrenmeye herkesin hakkının olduğunu düşünüyorum. Sonra da mutlaka o döneme farklı bir gözle ya da farklı bir pencereden bakacak birilerinin olduğunu biliyorum ki o pencereden de bakmak isterim.

Bu süreçte kahrımı çeken başta eşim ve çocuklarım olmak üzere, kitabın redaksiyonunu yapan amcakızı Gizem Durukafa’ya,  bana destek olan tüm dost ve arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Sadece isteğim şudur ki:

 

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

 

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

 

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

 

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

                                   Cahit Sıtkı Tarancı

 

Halil Durukafa

Ekim 2 Ekim 2020, Kırşehir

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.