Kırşehir Express Gazetesi

ÇOCUKLARLA YÜRÜMEK

ÇOCUKLARLA YÜRÜMEK
Nergis Karayel( nergiskarayel@kirsehirexpressgazetesi.com )
20 Ocak 2022 - 16:10

Kar hafif hafif süzülürken gökyüzünde, pencerenin önünde gittim eski günlere…

Kara bata çıka yürüdüğüm okul yolları geldi aklıma. Buz tutmuş parmak uçları, pembeleşmiş, her an akmaya hazır bir burun. Kafamı gri gökyüzüne kaldırdığımda yüzümü okşayan minik tanecikler… Hey gidi günler! Kışın yürümesi ayrı bir telaş ayrı bir güzelken sıcak yazda ve dökülen yapraklarla yağan yağmurda her su birikintisine basa basa yürümek de ayrı bir güzeldi.

Yürürken okuldan eve, yanında sohbet edecek, oyun oynayacak bir arkadaş da varsa hele tadına doyum olmazdı.

Acaba okul servisleri de aynı tadı veriyor mudur?

Yürümek, beden sağlığına iyi geldiği gibi zihin sağlığını da olumlu etkilemektedir. Eğer elimizde telefon, kulağımızda kulaklık yoksa yürürken düşünmekten başka daha iyi ne yapılabilir ki? Bizi engelleyen bu iki faktör yoksa beyin ne yapsın, düşünecek istem dışı! Geçmişi, geleceği, yolda gördüğü insanları, balkonlarda asılı olan çamaşırı, yere atılan çöpü, trafiği ve belki de her gün önünden geçtiği bir ağacın mevsimsel değişimini! Gözlem yapacak, ilişki kuracak, farkına varacak, hatırlayacak, dikkatini yoğunlaştıracak…

Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre yürüyüş yaptıktan sonra insanlarda yaratıcı düşünme becerisi yüzde atmış daha iyi sonuç veriyormuş. Yıllardır, çocuğunu okula yürüyerek getirip götüren annelere, çok şanslı olduklarını söylemişimdir. Yürürken neler yapabileceklerini, bunu nasıl bir fırsata çevireceklerini anlatmışımdır ve şimdi bunun bilimsel bir değeri olduğunu öğrenmek bana büyük bir huzur verdi.

Anne babaların gün içerisinde bir şeyleri yetiştirme telaşı beyinlerini o kadar meşgul eder ki çocuklarıyla baş başa kaldıkları o anın tadını çıkarmayı pek çoğu göz ardı eder, hatta aklına bile gelmez. Oysaki o kısa yürüyüş anındaki sohbet ne çok şey kazandırır çocuğa ve aralarındaki ilişkiye. Sohbetten kastım “Bugün okulda ne yaptın? Ödevin çok mu?” değil elbette! Belki kaldırımlar arasında sıralanan ağaçlardan biri sizin ağacınız olur. Mevsimsel değişimlerini gözlemler o ağaç hakkında konuşursunuz. Belki apartmanlardaki perdeleri inceler desenleri hakkında yorum yaparsınız. Kim bilir belki de adımlarınızı sayar, kaldırım çizgilerindeki çizgilere basmamak için seke seke yürürsünüz.

Hani son zamanların meşhur lafı var ya “çocukla geçirilen zamanın kalitesi” işte o kalite için tonlarca kursa, pahalı kutu oyunlarına ihtiyaç yok! Sınırsız düşünen beyin ile yola çıkmak yeterli! Yeter ki ne yapacağınızı bilin ve keyif almaya bakın. Çocuğunuz bunda zorlanmayacaktır zaten.

Kar durmuşken dışarıda, ünlü filozof Friedrich Nietzsche’nin “Sadece yürürken akla düşenler gerçekten büyük düşüncelerdir.” sözü ile yazımı bitireyim.

E o zaman sizlere uzun yürüyüşler, büyük düşünceler…

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.