Kırşehir Express Gazetesi

ŞU İŞE DE BİR EL ATIN

ŞU İŞE DE BİR EL ATIN
Halil Durukafa( halildurukafa@kirsehirexpressgazetesi.com )
19 Ocak 2022 - 21:45

Geçen hafta BİR ŞEY YAPIN” başlığı altında eczacıların ilaçlara gelecek zam ya da bir diğer adıyla kur güncellemesi sebebiyle birçok ilacın tedarikinde sorun yaşadığını yazmıştım. Kısaca, sağlıkta böyle etik dışı bir durumun olmaması gerektiğini klasik ekonomik adımların sağlıkta sorunlara yol açacağını belirtmiştim. Yazının sonunu da; “Çocuk antibiyotiğini bile vermekte zorlanıyoruz. Kanserli hastalar, Koah’lı kastalar, şeker hastaları, tansiyon hastaları ve diğer kronik hastalar ve hatta hasta bezi ile hayatını sürdüren hastalara yardımcı olamamanın acısını çekiyoruz. Lütfen bu acıyı dindirin. Şubatı beklemeyin ya da “şubatta zam yok” deyin de. Eczacının bu acısı dinsin. Yapın bir şey. Bir şey yapın…” şeklinde şekillendirmiştim.

İyi de oldu. Hem iyi ve doğru insanlardan güzel tepkiler aldım. Hem de bir şeyler yaptılar. Bazı kalemlerin fiyat düzenlemesini Şubattan öne çektiler. Bir nebze…

Tabii bu yazı üzerine yapılan bir şey yok. Yanlış anlamayın sadece denk gelmiştir. Büyük ihtimalle de görünen köy kılavuz istememiştir.

Bu hafta bir totem daha yapmak isterim! Bakın, pandemiden dolayı hastaların raporlarının bitim tarihleri (Pandemi boyunca) süreli süreli uzatıldı. İyi de yapıldı ki bulaş riskini azalttılar. Hastaları, hele hele kronik hastalığı olan riskli hastaları rapor tazelemek için hastane ortamına sokmadılar.

Fakat normalleşme politikaları bu uygulamayı sonlandıracak. Raporlar, 31 Ocak 2022 tarihinde sonlanıyor. Şimdi milyonlarca insan raporlarını tazelemek için ilgili branş doktorlara koşuyorlar ya da koşacaklar. Şimdiden MHRS sisteminde bölge bölge Dahiliye (iç hastalıkları), Kardiyoloji ve Göğüs Hastalıkları branşlarında randevular doldu. Anlayacağınız bizi bir kaos bekliyor.

Bakın! Bu kaos bizleri zor duruma sokar. Hastaları mağdur eder. Hem rapor tazelemek için doktora başvuranları, hem de yeni hastaları mağdur eder. Rapor tazelemek için branş doktoruna koşanları, yoğunluktan dolayı sağlıklı bir kontrol olmalarını engeller. Yeni hastalar ise randevu bulamaz. Dolayısıyla sağlıklı bir ‘sağlık’ dağıtılamaz. Hele hele tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de artan vaka sayıları varken böylesi bir kaos bulaş riskini iyice artırır ve vaka sayıları daha da artar.

Lütfen bulun bir formül… Bu kaosa müdahale edin. Bir şey yapın.  Hadi! Şu işe de bir el atın

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.