Kurduğu Ahilik Teşkilatı ile sosyal hayatımızı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve onun ilkelerini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen “Ahilik Haftası” etkinleri başladı.
Ticaret Bakanlığı koordinesinde kutlanan 33. Ahilik Haftası etkinlikleri, Kaleden yapılan Top Atışı ile başlayan Ahilik Haftasında Atatürk Anıtına Çelenk Sunulduktan sonra Ahi Evran-ı Veli’nin Türbesi ziyaret edildi. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde Açık Ceza Evi Sergisi ile Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu Erenleri sergisinin gezilmesinin ardından haftanın açılış programına geçildi.
Muharrem Ertaş Salonunda gerçekleştirilen programa Vali İbrahim Akın’ın yanı sıra Milletvekillerimiz Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Esnaf-Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, daire müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.
Vali İbrahim Akın, açılış programında yaptığı konuşmada, Türk Milleti’nin en önemli kültürel değerlerinden birisi olan Ahilik geleneğini yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi anmak üzere düzenlenen 33. Ahilik Haftası’nın hayırlı olmasını diledi.
Kırşehir’de yeşeren ve tarihi süreç içinde tüm Anadolu’ya yayılan önemli kültür değerlerimizden birisinin Ahilik geleneği olduğunu belirten Vali İbrahim Akın, “Dünya tarihinin en önemli olaylarından birisi şüphesiz Malazgirt Zaferi ile birlikte Anadolu kapılarının Türklere açılması ve milletimizin akın akın bu toprakları yurt edinmeye başlamasıdır. İşte bu süreçte Kırşehir, Anadolu topraklarının tam bir Türk Yurdu olmasını sağlayan erenlerin buluşma noktası olmuştur. Tüm insanlığa örnek olacak ticari, ahlaki ve sosyal öğretileri içinde barındıran Ahilik geleneği, esnaf ve zanaatkârları örgütleyerek ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite-kontrol, standartlaşma, tüketici hakları, arabuluculuk gibi birçok kavramı asırlar öncesinden bu topraklarda hayata geçirmiştir. Toplumun ileri geleni, aydını ve önderi diyebileceğimiz Ahilerin iş ve sosyal hayattaki davranışları hep güzel ahlak üzerine kurulmuştur. Zira kaynağını İslami değerlerden alan Ahiliğin temel felsefesinde teşkilat üyelerinin ahlaklı, yardımsever, doğru, güvenilir, işinin erbabı ve cömert olması beklenmiştir. Bununla birlikte çıraklıktan ustalığa yükselişte mesleki ehliyet ve liyakat olmazsa olmaz bir koşuldur. Tüm bunlar asırlar boyunca sorunsuz ve huzurlu bir toplum yapısının oluşmasına katkıda bulunmuştur. Ahilik geleneğinin tam manasıyla uygulandığı dönemlerde ticaret erbabı hakka ve hukuka hiç olmadığı kadar hassasiyet göstermiş, kaliteli ve hesaplı üretimin öncüsü olmuşlar, ticarette büyük bir rekabet gücü elde etmişlerdir. Günümüzde de esnaf ve zanaatkârlarımız daima devletinin ve milletinin yanında olmuş, toplumsal paylaşımın ve barışın temsilcileri olmuşlardır. Geçmişte yüksek bir medeniyet inşa etmemizde olduğu gibi bugün ve gelecekte de bizi güçlü kılacak temel unsurların başında kültürel değerlerimiz yatmaktadır. Bu nedenle bizlere hayat veren, yol gösteren hem dünyada hem ahirette mutlu kılan Ahiliği yeniden ihya etmeli, özümüze, işimize, emeğimize ve ürettiğimiz her ürüne yansıtmanın yollarını mutlaka aramalıyız. Ahiliği oluşturan ruhu ne kadar güçlü kılabilir, genç nesillere ne derece güçlü aktarabilirsek, geleceğimize de o derece güvenle bakabileceğimizi düşünüyorum.” dedi.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan Koronavirüs salgını sebebiyle Ahilik Haftası Kutlama Programı’nda bazı kısıtlamalara gidildiğini sözlerine ekleyen Sayın Valimiz, “Bildiğiniz üzere geçmiş yıllarda Ahilik Haftası Ticaret Bakanlığımız koordinesinde yürütülen çeşitli etkinliklerle daha geniş katılımlı ve coşkulu olarak kutlanmaktaydı. Bu yıl toplum sağlığını korumak amacıyla kalabalığın yoğun olduğu etkinliklere yer verilmeyecektir. Devletimizin aldığı önlemler dâhilinde Ahilik Haftası’nı kısaltılmış bir programla ilimize yakışır şekilde kutlamanın gayreti içerisinde olacağız. Bu duygularla, Ahilik Haftasının hazırlanmasında emeği geçen Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere, esnaf teşkilatlarımıza, Belediye Başkanlığımıza, Üniversitemize ve ilgili kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Esnafımızın ve halkımızın Ahilik Haftasını içtenlikle kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Milletvekilimiz Mustafa Kendirli de yaptığı konuşmada, “Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi ve yüzlerce yıldır bu topraklarda Ahilik geleneğini yaşatan bütün rahmetli esnaf ve sanatkarlarımızı saygıyla yâd ediyorum.” dedi.
Milletvekili Metin İlhan ise “Günümüz toplum hayatında örnek alınması gereken Ahiliğin kurucusu Ahi Evran, tüm dünyaya örnek teşkil etmiş, hesaplı kültürün mayasını oluştururken bu değerleri yaşamış ve yaşatmıştır. Günümüzde de bu bilinçle hareket edersek bütün sorunların üstesinden geliriz.” dedi.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise konuşmasında 33. Ahilik Haftası’nın tüm şehrimiz için hayırlı olmasını diledi.
Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, “Kırşehir denilince akla ilk Kırşehir gelir. Kırşehir ile Ahilik her zaman yan yana anılır. Tüm insanlığın nasibini alması için çalışmak en çok Kırşehir’li olarak bize yakışır. Bizler de bu kültürün tanıtılması ve yaşatılması gayretindeyiz.” sözlerine yer verdi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk de yaptığı konuşmasında Ahilik değerinin günümüzde de yaşatılmasının önemine değindi.
Ahi Baba Mustafa Karagüllü Sokağı ve Cacabey Meydanındaki Ahiler Sağlık Çadırının açılışı ile devam eden Ahilik etkinlikleri Ticaret Bakanlığı koordinesinde hazırlanan program çerçevesinde hafta süresince devam edecek.